Magazin

Donosimo recept za genijalnu tortu od vanilije koja će vam postati omiljena

Šta bi kolač činilo savršenim? To može biti mekano i prozračno tijesto koje se priprema od jaja i brašna ili krema od vanilije punog okusa…Probajte sami:

  • Potrebni sastojci:
  • 440 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičica praška za pecivo
  • ¾ kašičice sode bikarbone
  • 345 g putera
  • 300 g šećera
  • 3 velika jaja + 2 bjelanjka
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 360 ml mlaćenice

Krema od vanilije (premaz)

  • 345 g putera
  • 450 g šećera u prahu -80 ml mlijeka ili vrhnja
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i premažite okruglu posudu za pečenje puterom i obložite masnim papirom.
  2. Pomiješajte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te stavite sa strane.
  3. Mikserom istucite puter i šećer dok ne postane kremasto.
  4. Dodajte toj smjesi 3 jaja, 2 bjelanjka i ekstrakt vanilije te miješajte.
  5. Smanjite brzinu miksera i dodajte suhe namirnice ovoj smjesi. Dodajte mlaćenicu. Pomiješate dobro.
  6. Sve prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 25 minuta.
  7. Izvadite vani i ostavite da se hladi.

Krema od vanilije (premaz):

U velikoj posudi mikserom istucite puter pa dodajte šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i so. Pojačajte brzinu miksera i miksajte još par minuta. Ako je pretvrdo, dodajte još malo mlijeka, ako je presladak, dodajte malo soli.

Priprema:

  1. Tankim nožem odrežite površine biskvita kako biste dobili ravne plohe. Prerežite na tri dijela.
  2. Jedan sloj kolača stavite na ravnu plohu i premažite kremom, stavite drugi sloj kolača i opet premažite te na to stavite treći sloj biskvita.
  3. Ostatak kreme premažite preko cijelog kolača ravnomjerno.
  4. Prije posluživanja kolač se mora hladiti barem sat vremena.