Magazin

Dorayaki palačinke novi su hit

Dorayaki palačinke tradicionalna su poslastica u Japanu. Riječ je o manjim debljim palačinkama koje se jedu sa slatkim namazom od azuki graha, poput sendviča, no ništa manje ukusne bit će i s nekim domaćim pekmezom, ili namazom od lješnjaka. Lako ih je pripremiti, a većinu sastojaka sigurno imate kod kuće.

Sastojci za dorayaki palačinke:

  • 150 grama brašna
  • 110 grama šećera
  • 3 kašike vode ili mlijeka
  • 2 velika jaja
  • 1 kašika meda
  • 1 čajna kašikica sode bikarbone
  • biljno ulje za prženje
  • namaz po želji

Priprema:

  1. Jaja pomiješajte sa šećerom i medom te pjenasto izmiksajte.
  2. Sodu bikarbonu dodajte u vodu ili mlijeko, pa dobro promiješajte i ulijte u jaja.
  3. Prosijte brašno te ga postupno dodajte u jaja, uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete posve glatku smjesu.
  4. Zagrijte tavu s malo ulja i ulijte smjesu za palačinke, tako da napravite krug promjera od desetak centimetara.
  5. Pecite palačinku dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići, pa okrenite i pecite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  6. Ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.
  7. U međuvremenu mažite palačinke namazom po želji, pa slažite jednu na drugu, kao da slažete sendvič od dvije kriške hljeba i - poslužite toplo, donosi portal masterclass.com.