Mektić oslobođen dragan mektić sa naočalama ispred zgrade suda bih
Kriminal

Dragan Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je, po svim tačkama optužnice, bivšeg državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužbi za zloupotrebe položaja.

Optužnica Državnog tužilaštva na teret im stavlja zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je Evropska unija (EU) finansirala od 2015. do 2017. godine.

Kako navodi Detektor, Tužilaštvo BiH tereti Mektića u svojstvu ministra sigurnosti, Igora Golijanina u svojstvu šefa njegovog kabineta, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra i Edina Garapliju kao odgovornu osobu i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo, za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 marke.

Suđenje Mektiću i ostalima počelo je 4. juna 2020. godine, pet mjeseci nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njih.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare