Vijesti

Drama mostarskih bolnica u jeku pandemije. Prijeti im blokada računa: ‘Kiselo je to u ovakvo vrijeme’

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, ali i Kantonalnoj bolnici „dr.Safet Mujić“, Porezna uprava Federacije BiH mogla bi, zbog dugovanja, blokirati račun. O tome je menadžment bolnice obaviješten prije nekoliko dana, a njihovo pismo upućeno Poreznoj upravi i Ministarstvu finansija FBiH vratilo se neotvoreno, javlja FTV.

Ne negiraju dugovanja, ali smatraju da je blokada računa u situaciji kada su, poručuju, usredotočeni jedino na spašavanje života – krajnje neprimjereno. Inače, obje mostarske bolnice skoro svakodnevno svoje kapacitete reorganiziraju kako bi, ne samo kovid pacijentima, pružili što učinkovitiju skrb.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ne negiraju postojanje dugova, ponajprije prema dobavljačima koji iznose gotovo 30 miliona maraka. Državi su, kaže njen direktor, do pandemije uplatili skoro 70 miliona maraka. Sada, priznaje, plaćaju što mogu. Novac se usmjerava, ističe, tamo gdje je bitnije: za lijekove, kisik, zaštitnu opremu.

„Ali kiselo je to uopće doživjeti u ovakvo vrijeme kad ljudi nadnaravnim silama i snagama izdržavaju ovo što se događa s pacijentima da dobijete od svoje države koja nije ispunila obvezu prema nama već peti mjesec ni jednu marku,a prijete nam oni isti da će nam blokirati račun“, kazao je dr. Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

PROČITAJTE  Patrijarh Porfirije prošetao do Baščaršije: Ulica kojom je prolazio bila je zatvorena

Oko 200 pacijenata je hospitalizirano u Covid bolnici i odjelima SKB Mostar i 90 posto njih je na kisiku. Ništa bolje nije ni u Kantonalnoj bolnici „dr.Safet Mujić“. Obje bolnice skoro svakodnevno reorganiziraju svoje odjele da bi stvorile mjesta za kovid pacijente. Na to koliko je stanje ozbiljno ukazuje i činjenica da je skoro cijeli odjel neurologije SKB-a Mostar prebačen u Kantonalnu bolnicu dr. Safet Mujić u kojoj je cijeli Infektivni pretvoren u Covid odjel.

„Tako da smo plućni odjel, dio intenzivne njege plućnog odjela, dio internog odjela smo pretvorili u Covid. Tako da je tu sad za sad dovoljno i imamo dovoljno kapaciteta da zbrinjavamo naše pacijente“, rekao nam je dr. Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“, Mostar.

PROČITAJTE  Tablete protiv Covida stižu do kraja godine? Krenula velika navala, evo o čemu se tačno radi

Obje bolnice za sada nemaju problema s kisikom, a SKB Mostar nabavila je 12 novih respiratora i za sada ih imaju dovoljno.

„Nismo ih platili, samo smo ih nabavili. Neko će ih morati platiti. Meni je važno da imam respirator, a da li će me tužit dobavljač ili država. Meni je svejedno“, izjavio je dr. Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

I u Kantonalnoj bolnici dr. Safet Mujić svjesni su dugovanja koji bez kamata iznose skoro šest miliona maraka. I sami se snalaze kako znaju da bi pacijentima pružili potpunu skrb. Pomoći bi mogao novac koji se očekuje od Vlade Federacije, točnije programa podrške zdravstvenom sektoru za šta je planirano izdvojiti 60 miliona maraka.Povezani postovi: