Politika

Drama u OV Centar, kažu da puca Trojka, spominje se opoziv Mandića

Sjednica Općinskog vijeća Općine Centar koja je završila jako burno, brojni vijećnici mišljenja su da ne postoji više vladajuća većina odnosno koalicija stranaka Trojke.

Naime, sjednica je burno završila zbog izbora rukovodstva Općinskog vijeća.

Odlaskom Ire Adilagić (koja je bila članica Naše stranke) ostalo je jedno mjesto dopredsjedavajućeg.

Prema ranijem dogovoru stranaka koalicije odnosno Trojke, NiP-u pripada mjesto predsjedavajućeg – što je Sead Đozo – dok SDP-u i NS-u pripadaju dva mjesta dopredsjedavajućih.

Dakle, odlaskom Adilagić, mjesto koje je popunjavala NS, ostalo je upražnjeno, i ova stranka je jučer predložila da se na tu funkciju imenuje Sara Arslanagić.

Međutim, imenovana je NiP-ova Marijana Podrug-Arapović.

Zanimljivo je da je ona na poziciju izglasana glasaovima NiP-a i SDA, što su naravno zamjerili koalicioni partneri.

Alen Girt iz Naše stranke za Raport kaže da je sjednica bila maratonska.

“Sjednica je trajala između 9 i 10 sati. Trebalo je popuniti upražnjeno mjesto dopredsjedavajuće, nakon što Ira smijenjena. Predložena je Sara Arslanagić, djevojka od 23 godine koja govori tri jezika i dva fakulteta je završila. Mi smo imali dogovor u sklopu koalicije, pošto smo Trojka, da iz svake stranke bude neko u rukovodstvu, da se ne bi nametali jedni drugima.

Alen Girt: Izigran je dogovor

U sklopu toga mi smo htjeli da dopredsjedavajući budu volonteri, da usuštini dobivaju samo još jedan paušal, da ne dobivaju standardna primanja i to je Sara prihvatila. Predao sam 10. juna na njihov zahtjev njeno ime i ona je trebala da bude predsjedavajuća.

Međutim, dva dana pred sjednicu nama je stigla vijest da je Narod i pravda odlučila da dodaju još jednog predsjedavajućeg što nije u skladu sa dogovorom. Mi smo se tome protivili, oni su htjeli da kažu da je to u skladu sa poslovnikom. Međutim, to onda donisi i veće troškove, ali i onda neko nekog preglasava. Rekli smo da nećemo to da podržimo, kao i naš drugi koalicioni partner SDP.

Sara Arslanagić trebala biti izabrana

U glasanju SDP i Naša stranka su se ogradili, tako da se jasno vidi iako je bilo tajno glasanje da su SDA i NiP zajedno glasali. Nakon jednog zajedničkog dogovora, nismo izglasali. NiP je uz pomoć drugih partnera to izglasli. Sada imamo dvije osobe iz NiP u rukovodstvu Vijeća. Ne znam šta će se dalje dešavati”, ispričao je Girt.

Kontaktirali smo i predsjedavajućeg Seada Đozu iz NiP-a. On nam je kazao da je na godišnjem i da ne želi da priča o tome.

“Drugom prilikom ćemo o tome”, rekao je on.

No, nije ovo jedino što cijepa koaliciju u Općini Centar. Iako niko zvanično ništa ne govori niti želi potvrditi, mnogi vijećnici s kojima smo razgovorali čulu politička šuškanja o navodnoj inicijativi za opoziv načelnika Srđana Mandića (NS).

Iako su u zvaničnim izjavama skoro svi (osim SDA) zadovoljni njegovim radom, sve više dolaze informacije da su pokrenute peticije kojima se traži njegova smjena.

Prvo se sumnjalo da iza svega stoji mjesna organizacija NiP-a na Šipu, no oni su to odlučno demantirali tvrdeći da podržavaju rad načelnika Mandića. SDP i NS su se također ogradili, dok su nam iz SDA rekli da ‘nemaju pojma o tome, ali da je načelnik katastrofa’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare