Politika

Drama u PIO/MIO zbog Osmicinog staža

Nedavno je u medije procurila informacija da je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić zreo za penzije. I to je bio još prije četiri mjeseca.

Kako je objavljeno, Osmica ima 40 godina, četiri mjeseca i 13 dana radnog staža.

Sve to je evidentireno u Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Upravo se u ovoj ustanovi, dva dana pred bajram, odvijala prava istraživačka drama.

Naime, nakon što se pojavila ova informacija krenula je istraga u Zavodu PIO/MIO o tome kako su procurili podaci o Osmicinom stažu.

Vječiti direktor Zavoda Zijad Krnjić tako je naložio da se pronađe s čijeg se računara ulazilo u dosje Osmice i ko je isprintao navedene informacije. Prema informacijama Raporta, Knjić je uposlenicima bio zabranio i da ranije izađu s posla dok se ne završi “istraga”.

PROČITAJTE  Raport otkriva: Šef Kabineta Bakira Izetbegovića bit će novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije BiH!?

Međutim, Krnjić i njegova ekipa naišli su na neočekivan problem – zabilježeno je čak 2.000 ulazaka u Osmicin spis. Tako je bilo nemoguće da se provjeri ko je odao ove podatke.

O tome postoje dvije teorije – da su uposlenici iz radoznalosti ulazili u spis sa imenom direktora OSA-e ili je to bio dogovor kako bi se prikrio zviždač.

Inače, Osmica je poznat po provođenju istraga koje se tiču direktno njega. Tako je naložio veliku operaciju OSA-e kako bi se otkrilo ko je protiv njega podnio krivičnu prijavu, pravdajući to odbranom temelja države BiH. Zbog toga se našao na optuženičkoj klupi, ali Sud BiH ga prvostepenom presudom oslobodio.

PROČITAJTE  Raport istražuje| Novalićeva vlada iskoristila pandemiju: Za dvije godine u javna preduzeća FBiH uhljebljeno 1.500 radnika!


Povezani postovi: