Svijet

Dramatičan apel iz Mariupolja: Sjetite nas se i ne govorite loše o nama. Danas je posljednja bitka

“Danas će biti posljednja bitka za Mariupolj jer je municija na izmaku”, saopćeno je iz 36. mornaričke brigade ukrajinske vojske. Nakon što su 47 dana branili luku i učinili sve moguće i nemoguće kako bi zadržali kontrolu nad gradom, poručuju da su “opkoljeni sa svih strana”.

Navode da su postojale opcije da im se dovedu rezerve i napravi proboj prema njima te da im je obećan helikopter koji nikad nije poletio.

“Marinci su se više od mjesec dana borili bez novih zaliha municije, bez hrane i vode, ginuli u grupama. Povrijeđena je gotovo polovina marinaca, a oni koji imaju nepolomljene udove vraćaju se u bitku”, napisali su. Požalili su se da je izostala podrška ukrajinskog vojnog vodstva “jer su otpisani”.

“Mudri generali savjetuju uzimanje municije od neprijatelja. Bilo je prilika, ali nisu sve realizirane. Danas nas vjerovatno očekuju teške borbe. To je smrt za neke od nas, a zarobljeništvo za ostale. Dragi ukrajinski narode, molimo vas da nas se sjetite lijepom riječju i štagod se dogodilo, ne govorite loše o nama”, poručili su i dodaju da je pješadija u velikom dijelu pobijena, a da se nastavljaju boriti artiljerci, radiooperateri, vozači i kuhari. Čak i orkestar”, istaknuli su.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare