Haos na frontu

Dramatičan izvještaj ruskog vojnika: Odbili smo borbu, komandanti su pobjegli kao štakori. Ostavili su nas da ginemo…

Ruski vojnici u Ukrajini su navodno odbili da se bore nakon što su njihovi komandanti "pobjegli kao štakori" sa linije fronta, piše Newsweek.

Telegram kanal nezavisne novinske kuće Astra na ruskom jeziku javio je u utorak da je njene novinare kontaktirala Evgeniya, supruga mobiliziranog vojnika Evgenija P, koja je rekla da su komandanti njegove jedinice naredili njemu i njegovim povrijeđenim drugovima da izvrše napad u istočnoj Ukrajini, ali su odustali kada su bili pod teškim ukrajinskim granatiranjem.

Evgeny P, navodno je zadobio povrede od gelera u maju u blizini grada Bakhmuta dok se borio sa 27. odvojenom gardijskom motornom streljačkom brigadom, ali nije dobio pomoć nakon što je poslan u bolnicu. Poslan je kući na "rehabilitaciju" na mjesec dana.

Ti vojnici su "odvedeni u pravcu Svatove" u istočnoj Ukrajini i "napušteni u šumi bez sredstava za život".

A kada je jedinica došla pod vatru, "komandiri, viši oficiri četa i svi koji su tamo bili na čelu samo su pobjegli kao štakore, a momke su ostavili same da ginu pod granatiranjem".

Nakon što su odbili da se bore, Evgenij P i njegove kolege vojnike su navodno sakupili njihovi komandanti i zatvorili u podrum u selu Zajcevo u ukrajinskoj oblasti Donbas.

Kanal Astra Telegram, koji je projekat nezavisnih ruskih novinara, ranije je objavio da je 300 mobilisanih Rusa zadržano u podrumu u Zajcevu jer su odbili da se vrate na liniju fronta.

Evgenij P je navodno 18. septembra ispričao svojoj supruzi o dešavanjima, a nakon toga je izgubila kontakt s njim.

Newsweek nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje koje je iznijela Evgeniya i kontaktirao je rusko Ministarstvo odbrane putem e-pošte za komentar.

Ovo nije prvi put da se navodi da su ruski komandanti pobjegli iz bitke u Ukrajini.

U novembru 2022., drugi vojnik koji je regrutovan kao dio naredbe za djelimičnu mobilizaciju ruskog predsjednika Vladimira Putina tvrdio je da su ruski vojni oficiri bježali iz bitke.

Vojnik Oleksij Agafonov, koji je za nezavisnu novinsku kuću Verstka rekao da je preživio granatiranje ukrajinskih snaga u blizini Makiivka u regiji Lugansk, rekao je da su komandanti njegove jedinice napustili liniju fronta 2. novembra 2022. godine, dok je cijelom njegovom bataljonu naređeno da kopa rovove i drže odbrambene pozicije.

„Bačeni smo u desant, rekli su nam da se ukopamo, imali smo tri lopate po bataljonu[…] ukopavali smo se koliko smo mogli, a ujutro je počelo granatiranje — artiljerija, rakete, minobacači, 'kopteri, jednostavno smo upucani," rekao je.

“Kada je sve počelo, oni su odmah pobjegli. Između granatiranja pokušali smo da se ukopamo, ali su nas 'kopteri odmah uočili i jednostavno upucali'.

Agafonov je rekao da ruski muškarci koji su regrutovani u sklopu Putinovog dekreta o mobilizaciji od 21. septembra 2022. ne žele da se bore, te da se mobilisani vojnici iz cijele zemlje dovode na linije fronta kako bi se zatvorile praznine u odbrani.