Ekonomija

Dramatičan pad BDP-a u BiH

Eskalacija pandemije virusa korona u prvoj polovini prošle godine veoma se negativno odrazila na privredna kretanja, što je dovelo do drastičnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH, navedeno je u Informaciji koju bi u utorak, 9. februara, trebalo da razmatra Zajednička komisije za ekonomske reforme i razvoj parlamenta BiH.

Preliminarni podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju na to da je BiH u prvoj polovini prošle godine zabilježila pad BDP-a od 3,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u ovoj Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar-oktobar 2020. godine, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP).

Ovakav pad BDP-a bio je posljedica istovremenog pada kako domaće tako i izvozne tražnje što je uzrokovano eskalacijom globalne pandemije virusa korona.

Preliminarni podaci Eurostata ukazuju da je pad BDP-a u drugom kvartalu prošle godine na nivou EU iznosio oko 14 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Posmatrano po zemljama, registrovane stope pada BDP-a u pomenutom periodu iznosile su u Italiji 17,7 posto, Hrvatskoj 15,1 posto, Austriji 12,9 posto, Sloveniji 12,9 posto i Njemačkoj 11,3 posto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare