Svijet

Dramatična sjednica u UN-u: Koliko još djece mora poginuti dok neko ne kaže da je dosta

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je hitan sastanak kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi, pri čemu je nekoliko članova izrazilo zabrinutost zbog situacije unatoč primirju između militanata Islamskog džihada i Izraela nakon tri dana smrtonosnih sukoba.

Govoreći putem videoveze na početku sastanka, predstavnik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati “poražavajuće” posljedice:

“Primirje je krhko”.

Ruski ambasador Vasilj Nebenzia istaknuo je da je Vijeće “duboko zabrinuto ovakvim razvojem događaja, koji bi mogao dovesti do obnove potpunog vojnog sukoba i daljnjeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi”, prenosi HRT.

Izrael je u petak pokrenuo snažno bombardiranje položaja Islamskog džihada u Gazi, a militanti su odgovorili ispaljivanjem više od 1.000 raketa u znak odmazde, prema izraelskoj vojsci.

To je bio najgori sukob u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine.

Primirje sklopljeno uz posredovanje Egipta u nedjelju okončalo je intenzivne sukobe u kojima su poginule 44 osobe, uključujući 15 djece, a 360 ih je ranjeno u enklavi po podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Obje strane su zadržale pravo odgovora ako dođe do kršenja prekida vatre.

Wennesland je rekao da je UN-ova procjena nasilja u toku, ističući da je “oko 20 posto” od približno 1.100 raketa koje su ispalile naoružane palestinske skupine palo unutar Pojasa Gaze.

Uoči sastanka, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan pozvao je Vijeće da stavi “punu odgovornost” na Islamski džihad, optužujući skupinu koju podupire Iran da koristi stanovnike Gaze kao “živi štit”.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u Linda Thomas-Greenfield podržala je “pravo Izraela da brani svoj narod od terorističkih prijetnji”, dok je palestinski predstavnik Rijad Mansur osudio je izraelsku “neopravdanu agresiju”.

“Koliko još djece moramo pokopati dok netko ne kaže da je dosta?”, upitao je Mansur.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare