Region

Dramatično obraćanje Vučića: “Nikad teže za Srbiju. Moguće isključenje Rusije iz UN-a i priznanje nezavisnosti Kosova”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini.

“Veoma mi je teško da se obratim građanima, verovatno u najlošijem raspoloženju u poslednjih deset godina”, rekao je Vučić, prenosi B92.

“Cijeli svijet je postao drugačiji i bukvalno više ništa nije isto. Dogodile su se tektonske promjene na svetskoj sceni, i Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i manje nego ikada postoji razumijevanje za poziciju Srbije i našeg naroda bilo gdje u svijetu.

To nije pitanje naše principijenosti i ispravnosti našeg stava već okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju. Gotovo da ne postoji predstavnik velikih zemalja sa kojima nismo razgovarali”, kazao je Vučić.

Dodao je da je Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom i time da malo ko želi da čuje njenu argumentaciju.

“Ja mislim da je ovo tek početak, pritisci na našu zemlju bit će ogromni u narednom periodu. Očekujem da u narednom periodu da ima nekoliko zamki za Srbiju. Vidjeli ste da su Albanci podnijeli zahtjev da postanu dio NATO-a, vidjeli ste i da su dobili podršku sile kao što je Turska – rekao je Vučić.

Dodao je da će “neka od sljedećih inicijativa biti isklučenje Rusije iz Ujedinjenih naroda”.

“Planiraju da na osnovu člana 6 povedu raspravu u tome. Onda to otvara prostor za promjenu rezolucije 1244 poslije čega mi više nemamo pravni osnov i slijedi priznavanje nezavisnosti Kosova”, rekao je Vučić.

Kaže da slijedi drugi dio problema, dalje ugrožavanje ekonomskih interesa Srbije.

“Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju. Od ukupno 13 akata glasali smo za četiri, za devet nismo mogli. To su deklaracije koje su značile uvođenje razlilitih sankcija Rusiji”, rekao je Vučić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare