Sport

Dramatično stanje na Nou Campu! Revizija potvrdila: Barcelona je doživjela totalni finansijski krah

Rasulo! Tako bi se jednom riječju moglo opisati trenutno stanje u Barceloni. Klub je već neko vrijeme u velikim finansijskim problemima, to nije tajna, a sve je dodatno pogoršala i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa. Neke konzervativne procjene govorile su kako će se katalonski velikan na kraju poslovne godine morati suočiti s dugom od čak 1.2 milijarde eura!

Bile su to procjene s početka marta, u trenutku kad je novi predsjednik Joan Laporta preuzeo klub. I koliko god katastrofične procjene bile, činilo se kako Laporta ima plan i program kako sanirati sve dugove u najkraćem roku.

No, nakon prvih mjesec dana vladavine Joan Laporta se mora suočiti s najgorim mogućim scenarijem jer se nakon prvih revizija, koje su samo djelomično ‘pročešljale’ poslovanje kluba u prošlim godinama, pokazalo kako su dugovi puno veći, a klub je doslovno u rasulu i pred totalnim finansijskim krahom!

‘Joan Laporta i njegovi ljudi od svojih su prethodnika odmah po dolasku u klub preuzeli 14 ogromnih fascikala prepunih poslovnih dokumenata koje su odmah dali na analizu jednoj finansijskoj kući’, navode španski mediji i dodaju:

‘Tačne rezultate i razmjere krize u kojoj se nalazi klub saznat će tek krajem juna, ali već sad je jasno da će Barcelona ovu godinu završiti s najmanje 400 miliona eura minusa. To nema nikakve veze s nerealnim najavama Josepa Bartomeua koji je planirao proračun od 828 miliona eura i gotovo milijardu eura dobiti.’

Ne treba ni napominjati kako Barcelona u ovom trenutku jedva ima novca za tekuće poslovanje, igračima i stručnom štabu mjesecima kasne već ionako smanjene plaće, a sve kako bi barem radna zajednica (koja je također smanjena na operativni minimum!) redovno primala lične dohotke.

Dodatne su revizije otkrile i sve što je bivši predsjednik Bartomeu radio ‘ispod stola’, zbog toga bi čak mogao završiti i na sudu, ali nova vladajuća garnitura ipak mora ispoštovati potpisane ugovore. To će biti dodatni uteg…

‘Bartomeu u budžet nije uračunato 70 miliona eura koje klub mora igračima ove godine isplatiti na ime odgode plaćanja plaće zbog pandemije. Otkrivene su i klauzule u ugovorima pojedinih igrača poput isplata bonusa na kraju isteka ugovora. Utvrđeno je i da brojnim igračima prema važećim ugovorima plaća raste iz godine u godinu, bez obzira na rezultate i njihov doprinos ekipi. Te su klauzule u ugovore ubačene nakon što je postalo jasno da će zbog koronavirusa doći do smanjenja plaća’, otkrivaju španski mediji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare