Ekonomija

Dramatično u Evropi: Rastu cijene, u Njemačkoj količine gasa na minimumu. Očekuju i isključenja struje

To se dešava nakon što je Njemačka odložila certifikaciju ruskog gasovoda Sjeverni tok 2, koji bi mogao da obezbijedi dodatne isporuke prirodnog gasa.

Kapacitet skladišta prirodnog gasa u Njemačkoj pao je ispod 60 posto prvi put u posljednjih nekoliko godina, izjavio je Sebastian Bleske, izvršni direktor njemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa INES, prenosi Russia Today.

On je za list “Handelsblat” rekao da je kapacitet trenutno na oko 59 posto, što je “historijski nizak nivo” u poređenju sa prethodnim godinama, prenose Novosti.

On je istakao da sa relativno malim rezervama treba postupati pažljivo, s obzirom da “prava zima tek dolazi”.

“Ako je povlačenje gasa iz skladišta ostane na nivou na kom je sada, stopa popunjenosti će u februaru postati veoma niska.”

Prema pisanju “Handelsblata”, njemačko nacionalno čvorište za trgovinu gasom raspisalo je poseban tender za kupovinu prirodnog gasa kako bi se spriječio nestanak struje u februaru, a prijave su otvorene do petka.

Specijalni tender je tržišni mehanizam za obezbjeđivanje snabdijevanja gasom.

Bleske je istakao da će, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, kupovina gasa biti izazov.

Njemačka, inače, ima najveći kapacitet skladištenja prirodnog gasa u Evropskoj uniji. Evropska komisija je ranije predložila uspostavljanje mehanizma u kome bi zemlje EU mogle da vrše zajedničke dobrovoljne kupovine prirodnog gasa za punjenje podzemnih skladišta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare