Svijet

Dramatično upozorenje Billa Gatesa: Možda nas čeka još smrtonosniji virus. Moramo se pripremiti

Osnivač Microsofta Bill Gates pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj vakcina kako bismo se mogli pripremiti za sljedeću globalnu epidemiju.

Gates je kazao da bi nas, iako su varijante covida-19 delta i omikron neke od najzaraznijih virusa do sada, u budućnosti mogao zadesiti jednako zarazni patogen, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, piše Financial Times.

Fondacija Bill & Melinda Gates i britanski Wellcome Trust donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax, koji osigurava vakcine zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara kako bi se period dobivanja nove vakcine mogao smanjiti na samo 100 dana. Gates je kazao da su svjetski prioriteti “čudni” te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rješavanje problema nejednake raspodjele vakcina.

“Kada je riječ o trošenju milijardi za spašavanje biliona u smislu ekonomske štete i desetaka miliona života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polici osiguranja”, rekao je Gates napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, spriječio mnogo goru štetu.

Gates je rekao da su dva velika donatora razvoja vakcina tijekom pandemije covida-19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih vakcina.

Profesorica Cherry Gagandeep Kang, članica odbora CEPI-a i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bismo trebali očekivati ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

“Ostatku svijeta koji si ne može priuštiti takva ulaganja treba netko na njihovoj strani. A CEPI je ta organizacija”, rekla je Kang.

Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta, kazao je da je CEPI nastao prije pet godina, nakon epidemije ebole.

“Sada živimo u, po mom mišljenju, eri češćih i složenijih epidemija i pandemija”, rekao je Farrar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare