Svijet

Dramatično upozorenje Izraela svojim građanima: Napustite Tursku, odmah!

Izrael je stotinjku svojih građana u Turskoj poručio da moraju napustiti zemlju zbog straha od iranskih napada, budući da je Teheran objavio imena pet očitih meta nekoliko dana nakon atentata na višeg vojnog oficira.

Iranski državni mediji objavili su identitete i fotografije petorice Izraelaca pod naslovom "traži se", opisujući ih kao "cioniste" koji bi trebali "živjeti u tajnosti". Režim je tvrdio da su svi obavještajni ili tehnološki stručnjaci uključeni u "sabotažu protiv islamskih zemalja". Novinska agencija Fars objavila je da su oni i njihove porodice pod prismotrom kao potencijalne mete.

Prošle sedmice Iran je okrivio Izrael za smrt pukovnika Hassana Sayyada Khodaija, 50, iz Zbora garde islamske revolucije. U njega su pet puta upucala dvojica neidentificiranih naoružanih napadača na motorima u ulici Mojahedin-e Eslam, koja se smatra jednim od najsigurnijih područja Teherana, piše The Times.

Izrael je povećao spremnost svoje domaće protuzračne odbrane i zatražio od misija diljem svijeta da ostanu u pripravnosti. Izraelsko vijeće za nacionalnu sigurnost saopštilo je da su spriječeni razni pokušaji Irana da napadne izraelske poslovne ljude i konzularno osoblje, ali prijetnja se još uvijek nazire.

Vijeće je u saopštenju navelo da postoji "rastuća zabrinutost" zbog iranskih pokušaja da naškodi izraelskim ciljevima "širom svijeta" i izrazilo zabrinutost za Izraelce u Turskoj. Razina prijetnje u Turskoj podignuta je na "umjerenu" - jednu razinu ispod upozorenja za zemlje uključujući Irak, Jemen, Afganistan i Iran.

New York Times izvijestio je da je Izrael obavijestio SAD da stoji iza atentata, iako zbog politike ta zemlja nije službeno preuzela odgovornost.

Izraelski mediji izvijestili su da Khodai stoji iza eksplozije automobila bombe 2012. ispred izraelske ambasade u Delhiju i napada na izraelske diplomate na Tajlandu.

Hossein Salami, general major i glavni zapovjednik Revolucionarne garde, prošle je sedmice posjetio Khodaijevu porodicu i obećao da će osvetiti njegovu smrt. „Mučenici koje su ubili cionisti imaju mnogo viši status. Ako Bog da osvetićemo se neprijateljima”, rekao je.

Među onima koje je Iran imenovao bili su Amos Malka, bivši šef Uprave za vojnu obavještajnu službu, Gal Ganot, bivši viši oficir u obavještajnoj jedinici pod nazivom 8200. Ostali su navodno bili stručnjaci za kibernetičku sigurnost i tehnologiju.