Svijet

Dramatično upozorenje: Od Putina se tek može očekivati najgore. Trovanje Abramoviča je samo upozorenje

Navodno rusko trovanje Romana Abramoviča i drugih članova ukrajinskih mirovnih pregovora znak je upozorenja za budućnost, rekao je stručnjak za Mirror.

Profesor Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti, pozvao je zapadne čelnike da 'pojačaju' pripreme za biološki i hemijski napad nakon sumnjivog napada. Akademik sa Univerziteta Minnesota upozorio je da bi Vladimir Putin također mogao ciljati političke neprijatelje svojim arsenalom smrtonosnog ilegalnog oružja.

Dolazi nakon što je ruski oligarh Abramovič navodno otrovan zajedno s dvojicom ukrajinskih mirovnih pregovarača ranije ovog mjeseca.

Kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko ubijen je 2006. godine

Trojac je patio od simptoma uključujući crvene oči, bolno suzenje i ljuštenje kože nakon sastanka u Kijevu. Profesor je upozorio da bi hemijsko oružje mogla upotrijebiti i Rusija da razbije zastoj u Ukrajini.

Dodao je: "Koliko god se biološki ili hemijski napad nekada činio nevjerovatnim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u moraju razmatrati najgore scenarije, popisati resurse koje imaju na zajedničkom raspolaganju za suočavanje s biološkim i hemijskim napadima, i brzo ojačati te resurse.

"Prije samo nekoliko sedmica, ideja da bi Rusija mogla upotrijebiti takvo oružje u svojoj kampanji u Ukrajini činila bi se pretjerano alarmantnom. To više nije slučaj."

U još jednom ruskom napadu otrovani su Sergej Skripal i njegova kći Julija

Profesor Osterholm je dodao da Putin također 'naizgled ne griješi' zbog upotrebe zabranjenog oružja protiv svojih političkih neprijatelja.

Akademik je rekao da biološko i hemijsko oružje može postići u ratu ono što bombe i meci ne mogu - doprijeti do civila koji se skrivaju u skloništima.

Upozorio je da bi otrovni plin mogao ostaviti područja Ukrajine nenastanjivim, dok bi se bolesti mogle proširiti svijetom.

Dolazi nakon što je ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni otrovan novičkom - baš kao i bivši špijun Kremlja Sergej Skripal i njegova kćer Julija.

Otac i kćerka su napadnuti u Salisburyju 2018., dok je Navalny otrovan 2020. godine. Putinov kritičar i bivši špijun Aleksandar Litvinjenko umro je 2006. u Londonu nakon što je bio otrovan radioaktivnim polonijem-210.

Osoblje u zaštitnim odijelima u Salisburyju nakon trovanja Skripala

Sadašnji vlasnik Chelseaja Abramovič (55) navodno je otrovan dok je učestvovao u mirovnim pregovorima u Ukrajini. Za navodni napad okrivljuju se tvrdolinijaši u Moskvi koji su htjeli osujetiti pregovore o okončanju rata.

Ostaje nejasno šta je uzrokovalo simptome, koji su možda bili potaknuti hemijskim ili biološkim agensom ili oblikom napada elektromagnetskim zračenjem.

Istragu o incidentu pokrenuo je Christo Grozev i doveden je njemački forenzički tim koji je obavio preglede. Međutim, između prvog trovanja i ovih pretraga prošlo je previše vremena, pa se sumnja na otrov nije mogla otkriti. Grozev je zaključio da je napad bio upozorenje, a ne pokušaj ubijanja pregovarača.