Svijet

Dramatično upozorenje: Smrtonosni napad na aerodrom u Kabulu mogao bi uslijediti u nekoliko sati

Sve više zapadnih zemalja ozbiljno upozorava na mogućnost terorističkog napada na aerodrom u Kabulu.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je prijetnja terorističkim napadom, zbog koje je niz zapadnih zemalja izdao upozorenja svima koji se nalaze kod aerodroma u Kabulu, “vrlo kredibilna”.

Prijetnju je opisao kao vrlo ozbiljnu te naveo kako izvještaji obavještajnih službi kažu da bi se napad mogao dogoditi svakog časa. Na pitanje bi li se napad mogao dogoditi u narednih nekoliko sat, Heappey je samo kratko rekao: “Da”.

Nizozemci su prekinuli evakuacije iz Kabula, a danska ministrica odbrane rekla je da više nije sigurno letjeti u Kabul ili iz njega.

Društvenim mrežama masovno se širi fotografija gotovo potpuno praznog aviona koji je uzletio iz Kabula.

Fotografiju je objavio novinar CNN-a Alexander Marquardt, koji je u tvitu pojasnio da se radi o jednom od tri čarter leta koje su platili George i Maria Abi-Habib, suosnivači firme Sayara International smještene u Washingtonu. Ta firma dugo je radila u Afganistanu.

BBC-jev diplomatski dopisnik objavio je kratku analizu prijetnji terorističkim napadom na aerodrom u Kabulu.

Britanski Foreign Office je i ranije upozorio sve državljane da ne putuju u Afganistan, navodeći mogućnost terorističkih napada. No, novo upozorenje je vrlo specifično: Ne putujte na aerodrom u Kabulu. Ako ste već tamo, maknite se na sigurnu lokaciju i čekajte daljnje upute.

PROČITAJTE  Totalni očaj u Afganistanu: ‘Kćer od 8 godina prodala sam za 3.000 dolara. Gladni smo…‘

Dužnosnici ne žele iznositi detalje o prirodu mogućeg napada, ali novo upozorenje pristiglo je samo 24 sata nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio na opasnost koju predstavljaju ekstremisti povezani sa grupom koja se naziva Islamskom državom.

Zapovjednici snaga osiguranja na aerodromu, koji se moraju se nositi s ogromnim brojem ljudi, zabrinuti su zbog mogućnosti napada bombaša samoubica.

Šta novo upozorenje Foreign Officea znači za britansku operaciju evakuacije – još nije jasno, navodi se u analizi.

Evakuacije njemačkih građana iz Afganistana ubrzano se privode kraju. Do petka više neće biti gotovo nijednog njemačkoj vojnika na aerodromu u Kabulu, javila je njemačka agencija dpa.

Prijetnja terorističkog napada na aerodrom u Kabulu “postojala je od trenutka kad su započele evakuacije”, rekao je za BBC pukovnik Richard Kemp, bivši zapovjednik britanskih snaga u Afganistanu.

“Govorimo prijetnji terorističkim napadom, da li od talibana, Al Kaide ili Islamske države. Mogla bi ga izvesti bilo koja od te tri grupe”, rekao je.

PROČITAJTE  Talibani pristali da se djeca u Afganistanu vakcinišu protiv dječije paralize

“Činjenica da ljudi najviše govore o ISIS-u ne čini tu prijetnju navjerovatnijom. Mislim da je prijetnja postojala od trenutka kad je počela evakuacija. Nemam sumnje da su naše snage sasvim svjesne prijetnje i da već danima poduzimaju mjere kako bi spriječile da se takvo što dogodi”, rekao je Kemp.

“No, jasno je da bi se mogao dogoditi teroristički napad, možda na snage koje osiguravaju aerodrom, one izvan njega i naravno na ljude koji pokušavaju ući na aerodrom”, rekao je Kemp.

Još uvijek nisu poznati detalji o terorističkoj prijetnji zbog koje su zapadne zemlje izdale upozorenja i pozvale građane da se udalje od aerodroma u Kabulu. Međutim, u posljednjih nekoliko dana pojavile su se informacije da su se borci takozvane Islamske države Provincija Khorasan infiltrirali u Kabul.

Ta grupa djeluje u Afganistanu pod imenom Provincija Khorasan (ISKP). Khorasan, odnosno Veliki Horasan, ime je historijske regije koja pokriva dijelove današnjeg Afganistana i dijelove Pakistana.

ISIS-K je nastao u januaru 2015., a navodno većinu članova čine bivši pripadnici pakistanskih talibana i afganistanskih talibana.

Daleko je ekstremniji od afganistanskih talibana, s kojima su zakleti neprijatelji.Povezani postovi: