Ekonomija

Dramatično upozorenje stručnjaka: Ekonomiji BiH prijeti pad. Država mora odmah reagirati

Koronavirus od pojave ostavlja dramatične posljedice i tjera države na do sade neviđene poteze. Osim u zdravstvenom segmentu, koronavirus pravi haos i u ekonomskom smislu.

Cijene na berzama već su poljuljane, svijetski ekonomistri strahuju od globalne recesije, a ono najgore u ekonomskom smisli tek treba da dođe.

Ekonomista Faruk Hadžić rekao je za Raport da će se panika koja se širi svijetom, uz iseljavanje iz BiH, stagnaciju i sve drugo, negativno odraziti na našu ekonomiju. I to dramatično.

“Ova godina bi mogla biti turbulentna”, navodi Hadžić.

On ističe da će se prvo osjetiti na brojkama koje donosi turizam.

“Turizam je značajna privredna grana BiH. On će vrlo vjerovatno biti smanjen zbog ovog koronavirusa. Panika koja je izražena će se negativno odraziti. Potom, vanjskotrgovinska razmjena će se smanjiti i sve to će negativno utjecati”, smatra ovaj ekonomista.

On podsjeća da su četiri događaja od prošle godine za ogromnu cifru smanjila vanjskotrgovinski bilans naše države.

“Stagnacija njemačke privrede, recesija u Italiji, pad lire u Turskoj i takse koje je uvelo Kosovo koštali su nas 600 miliona KM. Za toliko smo imali manji bilans”, navodi Hadžić.

Dalje navodi kako će smanjenje uvoza iz Kine također utjecati na ekonomsku sliku BiH.

“Iz Kine nam je uvoz 7,5 posto, što je značajno, Dio tog uvoza završava kao gotov prozvod, dok dio ide našim proizvođačima u smislu dijelova. I onda će oni morati te dijelove tražiti npr. u Turskoj, gdje su skuplji…”, navodi on.

Hadžić ističe da država mora reagirati odmah i to mehanizmima koji su joj na raspolaganju. Ukoliko to ne učini, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

“Država u ovom trenutku mora iskoristiti svoje mehanizme. Loša nam je ekonomski bila 2019. godina, ne smije nam ova biti još i gora. Država može poduzeti neke fiskalne mjere”.

Upitan koje mjere država treba odmah uvesti Hadžić odgovara:

“Ako struku pitate, potrebno je smanjiti poreznu stopu, kako bi se povećala potrošnja. Mora se stimulirati ekonomsko kretanje tako što se će potrošnja jako pojačati. A za to je najbolji način smanjenje poreza. Smanjiti doprinose za uposlenike, rasteretiti privredu, država može smanjiti i akcize na gorivo. Mnogo toga država može uraditi. Samo, prema dosadašnjim iskustvima, država uvijek suprotno radi – povećava poreze”, zaključuje Hadžić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare