Svijet

Drastičan pad zaraženih i mrtvih u Švedskoj. Je li upalila taktika?

Švedska posljednja dva dana bilježi najmanji broj mrtvih od koronavirusa u posljednja dvije sedmice, piše Index.

Jučer je od koronavirusa u toj zemlji preminulo 17 osoba, dok je danas taj broj još manji – svega 12 osoba. To je veliki pad broja mrtvih u odnosu na dane prije, posebno u odnosu na srijedu kada je umrlo više od sto ljudi. Od srijede do petka u Švedskoj je svaki dan umiralo više od 90 ljudi.

Osim toga, u Švedskoj se bilježi i veliki pad broja novih slučajeva. U nedjelju je zabilježeno 466 novih slučajeva zaraze, dok su danas zabilježena 332 nova slučaja. U usporedbi s nekoliko dana ranije, to je gotovo dvostruko manje. Podsjetimo, u četvrtak i petak zabilježeno je po više od 720 novih slučajeva.

Ukupno je do danas u Švedskoj zabilježen 10.151 slučaj, a umrlo je 887 ljudi.

Švedska ne odustaje od blažih mjera

Za razliku od većeg dijela Evrope, Švedska nije uvela strogu karantenu, nije zatvorila škole, kafiće, restorane i barove. Ljudima nije zabranjeno izlaziti, ali se preporučuje da se samoizoliraju čim primijete i najmanje simptome koronavirusa.

Zabranjeno je okupljanje više od 50 ljudi.

U susjednoj Danskoj, koja ima oko 5,8 miliona stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6000 osoba, uz 260 smrtnih slučajeva.

Još oko 200 osoba zaraženo je na Farskim otocima i Grenlandu koji su dio Kraljevine Danske.

Koronavirus je potvrđen kod oko 6300 osoba u Norveškoj, zemlji s 5,4 miliona stanovnika, a 114 je osoba umrlo.

U Finskoj, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika, potvrđeno je oko 2600 slučajeva zaraze te 42 smrtna slučaja.

Na Islandu, koji je proporcionalno proveo najviše testiranja, koronavirus je potvrđen kod 1700 osoba, a umrlo ih je 19.

Švedski liječnik: Ne možete uništiti ekonomiju, a da niste sigurni kako mjere utječu na virus

“Trenutno niko u svijetu nema točne smjernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga podcjenjujemo, naprotiv – svjesni smo situacije, ali nema dokaza da će stroga karantena koju je, recimo, uvela vaša Hrvatska biti bolja od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest mjeseci moći podvući crtu i reći čiji je pristup bio bolji”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju švedski neurolog i anesteziolog Claes Hultling.

“Ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju. Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike?

Naša strategija je da se maksimalno smanje kontakti, posebice starijih ljudi i onih s kroničnim bolestima. Sve osobe koje su zaražene te svi njihovi kontakti se love, sistem je tako postavljen da se zaista izoliraju obitelji i prijatelji zaraženih, a ne cijela država. To za sada djeluje jer Šveđani neće, ako su u samoizolaciji, izlaziti van i ugrožavati druge”, kaže liječnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare