Ekonomija

Drastično pala dobit firmi koja proizvodi vakcine protiv korone

BioNTech zgrada

Njemačka biotehnološka firma BioNTech objavila je da su joj neto dobit i prihod znatno smanjeni u prvom tromjesečju zbog pada potražnje za vakcinom protiv koronavirusa. Neto dobit u prva tri ovogodišnja mjeseca pala je na 502 miliona eura, s 3,7 milijardi eura u istom periodu prošle godine.

Ukupni prihod iznosio je 1,28 milijardi eura i bio je gotovo 80 posto manji nego godinu dana ranije, što u firmi pripisuju manjim komercijalnim prihodima od isporuke i prodaje vakcina protiv koronavirusa širom svijeta. Prihodi od vakcina protiv korone pali su nešto više od 80 posto, na 1,26 milijardi eura, objavila je kompanija.

Prošle sedmice Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ukinula je globalno vanredno stanje, rekavši da se virus koji je prouzrokovao smrt više od 6,9 miliona ljudi sada treba liječiti u paketu s drugim zaraznim bolestima.

BioNTech je ponovno potvrdio poslovne prognoze za 2023. prema kojima u ovoj godini očekuje prihod od vakcina od oko pet milijardi eura. Poređenja radi, u prošloj im je godini prihod od prodaje vakcina iznosio 17,2 milijarde eura.

Ponovili su i da će im budžet za istraživanje i razvoj (R&D) ove godine iznositi od 2,4 do 2,6 milijardi eura, u poređenju s prošlogodišnje 1,54 milijarde eura, zbog zapošljavanja naučnika i skupljih kasnijih faza ispitivanja novih lijekova i vakcina.

Njemačka firma potvrdila je i da i dalje pregovara s Evropskom unijom o odgodi ili smanjenju ugovorenih isporuka vakcina protiv koronavirusa. Odbili su komentirati raspravu o cijeni koja se plaća po dozi vakcine, navodi Reuters.

Na kraju marta imali su na raspolaganju 18,6 milijardi eura u gotovini i potraživanjima i signalizirali su interes za kupovinu niza kompanija i za saradnju na lijekovima za karcinome. Pfizerov partner na vakcinama protiv korone radi i na razvoju drugih vakcina, poput onih protiv tuberkuloze i herpes zostera.