Vijesti

Dugi redovi ispred Zetre. Stotine građana Sarajeva na masovnoj vakcinaciji

Stotine građana formirali su od jutarnjih sati u subotu duge redove ispred sarajevske dvorane Zetra, kako bi primili vakcinu protiv korona virusa, nakon što su otvoreni punktovi za masovnu vakcinaciju, za koju nije potrebna prethodna najava.

Za danas je na raspolaganju 4.000 vakcina AstraZeneca. Imunizacija je počela od 8 sati i trajat će do 20 sati. Prema saopćenju Vlade Kantona Sarajevo, moći će se vakcinisati svi građani, stanovnici Kantona Sarajevo, stariji od 18 godina.

“Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina bit će osiguran 1. i 2. augusta za građane KS, bez obzira na dobnu skupinu”, rekla je glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza.

Kanton Sarajevo je bio jedna od najpogođenijih regija korona virusom u Bosni i Hercegovini. Od početka pandemije u martu 2020. zaraženo je približno 53.000 građana, na nešto manje od pola miliona stanovnika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih korona virusom u tom kantonu je 13.

No, iako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, zdravstvene vlasti upozoravaju na strogo pridržavanje epidemioloških mjera, kao i vakcinaciju.

U cijeloj Bosni i Hercegovini od početka pandemije korona virusa zaraženo je više od 205.000 osoba, na 3,7 miliona stanovnika. Umrlo je skoro 9.700 osoba, što zemlju svrstava među one sa najvećom stopom smrtnosti od posljedica korona virusa u svijetu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare