Vijesti

Dujmović: Za 236 projekata iz oblasti kulture i sporta više od pola miliona maraka

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović potvrdila je za Fenu da će sa 575.140 KM biti podržano 236 programa i projekata iz oblasti kulture i sporta.

"To je urađeno jer je na posljednjoj sjednici Vlada FBiH donijela Odluku kojom odobrava raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 575.140,20 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2021. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću", kazala je Dujmović.

Od ukupnog iznosa, 284.040,20 KM raspodjeljuje za finansiranje 128 programa i projekata iz oblasti promoviranja kulture.

"Nadam se da će zahvaljujući ovim sredstvima udrugama olakšati provođenje kulturnih aktivnosti. Time nastojimo promovirati kulturu u svim sredinama u Federaciji BiH", rekla je Dujmović.

Dodaje da su sredstva od 291.100 KM namijenjena za finansiranje 108 programa i projekata namijenjenih promicanju razvoja profesionalnog i amaterskog sporta s ciljem povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate.

"Pored ovih sredstava trenutno je do 3. juna otvoren poziv za dostavljanje aplikacija gdje je odlukom o programu utroška za 2022. godinu posebno utvrđen iznos od 650.000 KM koji je isključivo namjenjen za novčane naknade za ostvarene uspješne sportske rezultate", navela je Dujmović.

Federalno ministarstvo kulture i sporta će, najkasnije u roku od 30 dana, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava (575.140 KM) korisnicima.

"Obaveza korisnika je do 31. decembra ove godine Federalnom ministarstvu dostaviti izvještaje o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava. Ukoliko to ne učine, ili sredstva utroše suprotono propisanim kriterijima, dužni su ih vratiti na zahtjev resornog ministarstva", navela je Dujmović.