Vijesti

Dunović: Bosna i Hercegovina će opstati bez obzira na sve političke napade

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović istaknuo je, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, da će bez obzira na sve političke napade Bosna i Hercegovina opstati, sve dok njeni građani žele da ovo bude suverena država.

– Nakon 78 godina od obnove državnosti ponovno na političkoj sceni neke snage Bosnu i Hercegovinu pokušavaju da destabiliziraju ili čak razore. Suverenitet Bosne i Hercegovine je zapravo u odluci građana kakvu državu žele da imaju. Bez obzira na sve političke napade, kako izvana tako iznutra, ipak će opstati dok god njeni građani žele da Bosna i Hercegovina bude suverena država. Moje duboko uvjerenje je da su to građani uvijek željeli, pokazali su to u prošlosti a žele to i u budućnosti – naglasio je u u izjavi za novinare Dunović, nakon polaganja cvijeća na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Zvaničnici raznih nivoa vlasti u BiH i drugi položili su, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, cvijeće i odali počast na Šehidskom mezarju Kovači te posebno na mezar prvog predsjednika PredsjedništvaRepublike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Među ostalim, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović – sin Alije Izetbegovića.

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine započelo je na sarajevskom brdu Hum, jutros, podizanjem zastave Bosne i Hercegovine i intoniranjem himne. Delegacije raznih nivoa vlasti u BiH, političkih stranaka i drugih potom su položili cvijeće na Spomen-obilježju “Vječna vatra”, Šehidskom mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1996. kao i Spomen-parku “Vraca”.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova država bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare