Vijesti

Dušan Janjić: Srbija ima one koji se raduju misi u Sarajevu. To su oni koji su ga bombardovali

O misi i protestima izvještavala je Radio-televizija Srbije, koja je na svojoj internet-stranici donijela komentare za i protiv mise te apostrofira raniju izjavu Mitropolije dabrobosanske, odnosno mitropolita Hrizostoma, koji je poručio da se misom za Bleiburg u Sarajevu „zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom”.

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da „i Srbija ima one koji se raduju sarajevskoj misi, jer bi po sličnom principu i sami htjeli oživjeti Nedića, četnike i ostale”.

„Ovdje postoji šutljiva većina koja, kao i devedesetih, ne zna šta se to tamo daleko događa i koja ima potpunu konfuziju oko toga šta je Bleiburg. Ista konfuzija je prisutna i u Hrvatskoj. To više nije ni euroskepticizam ni konzervativni populizam. To je neonacizam i neofašizam pod maskom etnonacionalizma. Premještanjem bleiburške komemoracije u Sarajevo vrijeđaju se žrtve Drugog svjetskog rata u tom gradu, ali se zloupotrebljava i vrijeđa i Sarajevo, koje su srpski ‘borci’ četiri godine bombardovali u posljednjem ratu”, kaže Janjić za “Deutsche Welle”.

On napominje da “BiH nije Austrija” i da ne može zabraniti ni skupove s fašističkim obilježjima na kojima se otvoreno veličaju i osuđeni ratni zločinci, jer ova država nema zakone o zabrani negiranja holokausta, genocida i drugih ratnih zločina. Bosna i Hercegovina je „razvaljena” država, čemu je, kako ističe, doprinijela i srpska nacionalistička politika. „Bojim se da će ovakvi događaji samo produbiti ono što je najopasnije za BiH i regiju – podjele i sukobe po etničkim linijama”, upozorava Dušan Janjić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare