Svijet

Dušu je otvorio ljekar koji je pokušao spasiti život princezi Diani. U šokantnoj ispovijesti otkrio dugo skrivane detalje

Britanska princeza Diana stradala je u saobraćajnoj nesreći prije 24 godine, a ljekar koji joj je pokušavao spasiti život kobne noći progovorio je nakon dugogodišnje šutnje.

Ljekar MonSef Dahman toga 31. augusta 1997. godine bio je na dužnosti, kada je teško povrijeđena princeza hitno dovezena u Urgentni centar. Odlučio je progovoriti nakon 24 godine i otkriti detalje borbe za život princeze, zapanjen činjenicom da se i skoro četvrt stoljeća poslije o njezinoj smrti ispredaju teorije zavjere, piše Mondo.

Princeza od Walesa u Urgentni centar stigla je u kritičnom stanju, nakon što je na licu mjesta nesreće doživjela srčani zastoj, ispričao je on.

“Spavao sam u prostoriji za odmor, kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj. Mi nismo znali ko je povrijeđena osoba, samo nam je rečeno da stiže žena koja je doživjela saobraćajnu nesreću. Nismo znali njezin identitet, a dovezena je u kritičnom stanju”, ispričao je on za Daily Mail.

Na nosilima se nalazila princeza Diana, i kompletno osoblje Urgentnog centra odmah je shvatilo ozbiljnost situacije.

“Reagirali bismo urgentno i da je bilo koja druga mlada žena bila na nosilima, i da je preživjela takvu nesreću, ali ovdje je u pitanju bila princeza. Jedna od stažistkinja samo je nijemo stajala u ćošku”, opisao je on atmosferu koja je zavladala kada su shvatili ko je pacijentica.

“Princezu su odmah poslali na rendgen, gdje se utvrdilo da ima jako opasno unutrašnje krvarenje. U tom trenutku, kako joj još uvijek nisu utvrdili krvnu grupu, primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negdje oko dva sata poslije ponoći, doživjela je drugi srčani zastoj”, ispričao je on.

PROČITAJTE  Putujete u Njemačku, a niste vakcinisani? Morat ćete deset dana u samoizolaciju
Princezino srce prestalo je kucati još prije nego što su je operirali

Njeno stanje zahtijevalo je hitan hirurški zahvat, nije bilo vremena da je prebace u operacijsku salu, već je urađen na licu mjesta i tada je ljekar Dahman otkrio da joj je oštećena srčana maramica.

“Uradio sam sve kako bi mogla disati, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobivalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata, i znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiokirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao”, ispričao je on.

Kardiokirurg profesor Alen Pavi odmah je zapovjedio da Dianu prebace u operacijsku salu, gdje se tim ljekara nastavio boriti za njezin život. Profesor Pavi je zahtijevao da operacijom utvrde šta je uzrok tog unutrašnjeg krvarenja.

“Tokom te procedure, utvrđeno je da je princezi pokidana gornja lijeva plućna vena, i to na mjestu gde se spaja sa srcem. Pavi je uspio popraviti to oštećenje, ali je već bilo kasno”, prisjetio se Dahman.

Princezino srce prestalo je kucati još prije nego što su je operirali, ali je umjetnim putem održavana na životu. Nisu je mogli vratiti, a ljekari su gubili bitku za Dianin život.

“Probali smo masažu srca, defibrilator, dali smo joj adrenalin. Ali njeno srce nije ponovo počelo kucati”, rekao je on.

Tim je, usprkos tome, nastavio napore da princezu održi u životu još čitavih sat vremena.

“Borili smo se, sve smo probali, kada radite u ovakvoj situaciji, ne primjećujete da prolazi vrijeme. Univerzitetska bolnica Pitié-Salpêtrière jedan je od najboljih urgentnih centara u Francuskoj. Uspijevali smo spasiti i ljude u mnogo gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspjeli spasiti”, rekao je on.

PROČITAJTE  Kina upozorila Slovačku i Češku zbog Tavajna: S pažnjom pratimo šta radite

I nalazi uglednog britanskog patologa, dr. Richarda Sheparda, potvrdili su da je francusko medicinsko osoblje uradilo sve u svojoj moći i da je bilo krajnje stručno. Da nijedna druga strategija ne bi pomogla u ovakvom slučaju.

“Nakon svega osjećate veliki fizički zamor zato što ste svaki atom snage uložili da spasite njezin život. Bili smo svi umorni i slomljeni. Nisam čak ni primijetio predsjednika Jacquesa Chiraca koji je došao odati počast Diani”, rekao je ljekar, a potom opisao bizarne scene u bolnici i oko nje u danima koji su uslijedili.

Bolnicu su opkolili novinari i paparazzi, ljekari su doživljavali sramotne scene. Novinari su se pokušavali probiti u unutrašnjost bolnice, raspitivali su se po hodnicima i odjelima, prerušavali se u medicinsko osoblje i gurali kolica po bolnici, sve u pokušaju da se približe članovima tima koji je pokušavao spasiti princezu.

 Automobil u kojemu su poginuli princeza Diana, Dodi al-Fayed i vozač Henri Paul

Najbizarniji od ovih incidenata ljekar Dahman nikada neće zaboraviti. U noći kada je trajala borba za Dianin život, nosio je, kao i uvijek, bijele klompe.

“Tek idućeg jutra, primijetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dianine krvi. Nisam ih stigao očistiti, ali jednog od sljedećih dana, prišao mi je čovjek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi: ‘Hoću kupiti vaše klompe. One na sebi imaju plavu, kraljevsku krv’. Fascinantno je dokle su ljudi spremni ići”, uznemireno je rekao ljekar Dahman i dodao da je klompe potom očistio, piše Mondo.Povezani postovi: