Vijesti

Dvije akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa akciznih proizvoda

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku UIOBiH, kao i entitetskih policijskih agencija, realizovali su akcije kodnih naziva “Derby” i “Corset”, usmjerene na suzbijanje organizovanog kriminala, povezanog sa neovlaštenim prometom, proizvodnjom i prodajom akciznih proizvoda, cigareta, duhana i duhanskih prerađevina u velikim količinama.

Višemjesečnim istragama, prikupljani su dokazi o osobama uključenim u ove nezakonite aktivnosti kojima se prouzrokuje šteta budžetu Bosne i Hercegovine, i nanosi šteta građanima zbog proizvodnje i distribucije duhanskih prerađevina, koje nisu prošle standarde proizvodnje i kvaliteta i kojima se ugrožava zdravlje građana.

U akciji “Derby” na više od 15 lokacija, na području Posavine, zapadne Hercegovine i Zenice, otkriveno je i zaplijenjeno više tona duhana, kao i materijal za proizvodnju ilegalnih cigareta, veće količine novca i drugih dokaznih materijala.

Takođe, akcija “Corset”, koja je danas provedena na području Banje Luke i Laktaša, rezultirala je zaplijenom velikih količina ilegalnog duhana i cigareta.

Provedenim aktivnostima obuhvaćeno je oko 15 osoba, čije nezakonitosti su tokom istrage temeljito dokumentovane, pa se ubrzo očekuje okončanje istrage u ovim predmetima.

Također, u okviru aktivnosti borbe protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, jučer je na području Sarajeva, uhapšena jedna osoba, kod kojeg je pronađeno više stotina kilograma rezanog duhana.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, UIOBiH i drugim institucijama, provodi veći broj aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti povezanih sa ilegalnom trgovinom i proizvodnjom duhana i duhanskih prerađevina, naročito u oblicima organizovanog kriminala u kojem učestvuje veliki broj lica koja ostvaruju nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, a kojima se prouzrokuje višemilionska šteta budžetu BiH i svim građanima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.