Region

Dvije decenije nakon prve šetnje, u Beogradu se održava Parada ponosa

“Ove godine, 18. Septembra u 16:30 u parku Manjež, 20 godina nakon prvog Prajda u Beogradu, šetat ćemo za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja”, navode iz Belgrade Prajda povodom Parade ponosa koja će biti održana u subotu, 18. septembra ove godine.

U saopštenjeu su izneseni jasni zahtjevi učesnika ovog skupa.

„I nakon dvije decenije, protestni dio Prajda je i dalje najvažniji – Prajd je protest protiv nasilja, mržnje, protiv svih oblika diskriminacije, protiv fašizma, kao i protiv pritisaka na LGBTI+ osobe da se kriju u svoja “četiri zida”. Prajd je protest koji, kao i svake godine, ima jasne zahtjeve”, napisano je u saopćenju.

Dodaju da su ovo njihovu zahtjevi:

“1. Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama
2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe
3. Brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici
4. Usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu
5. Izvinjenje svim građanima Srbije koji su prije 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta
6. Obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu”, navodi se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare