Svijet

Za istočnu Ukrajinu bore se dvije iscrpljene vojske. Sprema se odlučujući udarac: Ovo bi mogla biti posljednja faza rata

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin preusmjerio rat u Ukrajini na istok prije tri mjeseca, učinio je to potišten neuspjehom svog početnog nasrtaja prema glavnom gradu Kijevu i očajan za uspjehom koji će spasiti obraz.

Nakon što je spori i krvavi marš kroz Lugansk završen zauzimanjem grada Lisičanska, ruski bi predsjednik mogao smatrati da je na pola puta od svog cilja, piše CNN.

Ravnoteža sukoba

Međutim, rat je stigao na još jednu prekretnicu, a borci s obje strane spremaju se za treći čin rata koji bi mogao preokrenuti ravnotežu sukoba.

"To je vrlo iscrpljujuća borba", rekao je Justin Bronk, viši naučni saradnik za avijaciju i tehnologiju na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI), opisujući ton rata nakon tri mjeseca borbi u Donbasu:

"To je borba između dvije vojske od kojih su obje pretrpjele ogromne gubitke i vrlo su blizu iscrpljenosti."

Očekuje se da će Putinov sljedeći potez biti prodor u Donjeck. U slučaju zauzimanja ove regije, Putin bi ispunio primarni cilj Kremlja: pregaziti cijelu regiju Donbas u istočnoj Ukrajini, u kojoj su se nalazile separatističke frakcije koje podržava Rusija od 2014.

Međutim, nije jasno kada i kako će se to dogoditi. Dok je Rusija nastavila s intenzivnim zračnim napadima na raznim područjima u Ukrajini, američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da su ruske kopnene trupe usred operativne pauze kako bi se "odmorile i rekonstruirale".

To bi ukrajinskoj vojsci moglo dati vremena da se pripremi za odbranu dijelova Donjecka koje još drži; uglavnom industrijski pojas koji se proteže južno od grada Slovjanska.

A prijetnja ukrajinskih protuofanziva drugdje u zemlji, uključujući ključni južni grad Herson, ostaje izvjesna.

Raspršeni napadi

Sljedeća faza borbe punog obima, kada izbije, možda neće biti posljednja.

No, to bi moglo odrediti budućnost centralne regije Ukrajine - a analitičari kažu da će to značajno utjecati na određivanje rezultata rata.

Protekla tri mjeseca iscrpljujućeg, mukotrpnog ratovanja u Donbasu gotovo nimalo nije nalikovalo početnom činu ruske invazije, koja je vidjela raspršene napade sa sjevera, istoka i zapada i završila ruskim neuspjehom u pokušaju osvajanja Kijeva i drugih ključnih ukrajinskih gradova.

Umjesto toga, preusmjereni napori Kremlja pooštrili su granice rata, usmjeravajući se na ključni put od Luganska prema Donjecku na koji je bila usmjerena većina ruskih resursa.

"U drugoj fazi ovog rata Rusija se vraća osnovama", rekao je za CNN Max Bergmann, direktor evropskog programa u Centru za strateške i međunarodne studije.

To je rezultiralo sporim, ali postojanim napretkom za Rusiju, koja je dobila nekoliko sedmica duge bitke za strateške gradove i otkrila ograničenja u ukrajinskom arsenalu. Počele su se pokazivati ​​ruske prednosti u naoružanju i vatrenoj moći.

"Cjelokupno rusko elektronsko ratovanje, protuzračna odbrana i oklopne formacije mogu se koncentrirati na vrlo malim područjima, dopuštajući im da "stvore lokalnu nadmoć" nad rastegnutim, odbrambenim položajima Ukrajine", rekao je Bronk.

"Prva runda bila je nokaut za Ukrajinu. U drugoj rundi Rusi su pobijedili na bodove", rekao je Bergmann u svojoj procjeni uvodnih faza rata.

Veliki danak

Međutim, tri mjeseca rata uzelo je danak na obje strane, a bitka za Lugansk dovela je iscrpljene vojske do tačke preokreta.

"Ruske snage će se vjerojatno nastaviti ograničavati na ofanzivne akcije manjeg opsega dok budu obnavljali snage i postavljali uvjete za značajniju ofenzivu u nadolazećim sedmicama ili mjesecima", objavio je ISW u četvrtak.

"Čini se kao da smo u zastoju, ali to je vrlo nestabilna ravnoteža i ne znamo na koji će se način pomjeriti", rekao je Bergmann.

"Iza kulisa ulažu se bjesomučni napori obje strane da se pripreme za buduće ofanzive."

Koja strana iskoristi ovo razdoblje efikasnije, mogla bi preuzeti prednost kada se nastavi sveopća borba.