Politika

Džaferović: Dodik može samo da sanja nezavisnu Republiku Srpsku, a Vučić nije lider Zapadnog Balkana niti će to ikada biti

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovini, govorio je o mnogim temama uključujući promjenu izbornog zakona, visokog predstavnika Christiana Schmidta, posjetu Angele Merkel Srbiji te Dodikovim najavama o nezavisnosti Republike Srpske.

Mislim da je gospođa Merkel jedna racionalna političarka koja svojom politikom stabilizira odnose i u regionu zapadnog Balkana. Ona želi stabilan zapadni Balkan jer se na taj način postiže i stabilna kompletna Evropa. Ona u Beograd, a nakon toga i Tiranu ide jer su to mjesta na kojima može da utiče da se region stabilizira. Njemačka podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet, efikasne i funkcionalne institucije BiH.

Džaferović je kazao kako Aleksandar Vučić nije lider Zapadnog Balkana niti će to ikada biti.

Ne bih rekao da je odlaskom u Beograd dala poruku da je Aleksandar Vučić lider zapadnog Balkana. Zapadni Balkan nema lidera niti će ga ikada više imati, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je poručio i kako Milorad Dodik može samo da sanja nezavisnu Republiku Srpsku.

Dodik nezavnisnu Republiku Srpsku može samo da sanja. Bosna i Hercegovina će zauvijek biti cjelovita i nikada se nijedno parče BiH neće odvojiti. I Dodik ako kaže da se bori za to, on se ustvari bori za ukidanje Republike Srpske, jer ako bude insistirao na tome ugrozit će Dejtonski mirovni sporazum, a ako ugrozi Dejton onda će nestati ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti. BiH je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže on.

PROČITAJTE  Pobuna u SNSD-u sve jača, Dodik sve usamljeniji u političkom mahnitanju. Neki su se čak požalili Bakiru Izetbegoviću!?

Džaferović kaže kako su potezi koje Dodik vuče po planu Memoranduma SANU 2, dokumenta koji je objavljen 2012. godine i koji predstavlja smjernicu za buduću politiku Srbije i srpskih predstavnika u regiji.

Dakle da se postigne što je moguće veći stepen nezavisnosti, autonomnosti bh. eniteta Republika Srpska, pa do otcjepljenja i ujedinjenja Srbiji. Mislim da to jeste njegov cilj, ali postoji jedan drugi cilj, a to je da tom retorikom, pošto je svjestan i sam da to nikada neće ostvariti, ujagmi neki politički poen, da se zadrži na vlasti, da i dalje bude faktor, ističe Džaferović u razgovoru za FTV.

Dćaferović je rekao kako bi Christian Schmidt trebao pomoći u debokladi institucija BiH.

PROČITAJTE  Evo kako koalicija SNSD, HDZ i SDA prave raskole i konflikte

BiH ima visokog predstavnika i nema ga slučajno. Visoki predstavnik treba da pomogne BiH da se deblokiraju institucije i da počnu normalno da funkcionišu. Ovo što rade politički predstavnici RS-a, dolaze na sastanke svih institucija i glasaju protiv svih mogućih odluka je tipičan vid blokade. Visoki predstavnik ima mehanizme da pomogne, ima bonske ovlasti. Na Bledu sam tražio da visoki predstavnik uradi ono što je njegov dio posla. Ukoliko on ništa ne uradi, onda se dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i o tome bi svi trebali dobro da povedu računa, rekao je on te dodao.

Ovo što HDZ zahtijeva je nešto što se tiče promjene samog Dejtonskog mirovnog sporazuma i očekujem da i visoki predstavnik i svi koji budu učestvovali u tome poštuju odluke Evropskog suda za ljudska prava. Sumnjam da će Christian Schmidt nametnuti izborni zakon, zaključio je Džaferović.Povezani postovi: