Politika

Džaferović: Dodiku bi bilo bolje da sazove sjednicu Predsjedništva nego što ide Vučiću

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirajući najavljeni sastanak političara iz RS sa srbijanskim predjsenikom Aleksandrom Vučićem, poručio je Miloradu Dodiku da bi puno bolje bilo da je sazvao sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se usaglasio državni budžet nego što ide u Beograd.

“To je dobro poznata politika gospodina Dodika, koja neće proći i uspjeti, institucije Bosne i Hercegovine će funkcionirati. Nažalost, bespotrebno gubimo vrijeme, do sada smo za nešto malo više od šest mjeseci njegovog predsjedavanja Predsjedništvom BiH, trebali održati nekoliko sjednica i riješiti važne stvari kao što je budžet državnih institucija. Nismo, ali riješit ćemo. Mislim da se na ovaj način proizvodi šteta i za one za koje Dodik tvrdi da ih predstavlja”, rekao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na mandat Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, te je istakao da je on nesumnjivo prijatelj Bosne i Hercegovine.

“Ja sam uvjeren da bi on uradio mnogo više u svome mandatu da je imao odgovarajuću podršku međunarodne zajednice. Od 2006. godine mi svjedočimo stalnom padu aktivizma međunarodne zajednice u BiH, padu interesa za BiH, i to je nažalost, donijelo negativne posljedice, jer to je od strane retrogradnih snaga u BiH i okruženju protumačeno kao signal da mogu da nastave sa svojim retrogradnim politikama. Dakle, pad interesa međunarodne zajednice je istovremeno proizveo podizanje glava ovih retrogradnih politika i pokušaj tih politika da realiziraju one ciljeve koje ni u ratu nisu mogli da ostvare, neće ih ostvariti i samo bespotrebno gubimo vrijeme. Gospodin Inzko je bez obzira na sve, ipak mogao neke stvari da uradi, a nije ih uradio. To je pokazao u zadnjih nekoliko mjeseci svojim aktivnostima, vezano za uklanjanje ploče ratnom zločincu Karadžiću, zahtjevu Skupštini RS da se ponište priznanja. Mogao je da uradi i više, nije uradio, uradio je koliko je uradio, ali mislim da je on prijatelj BiH i tu nema nikakve dileme. U osnovi njegovog neaktivizma je ustvari izostanak šire podrške Međunarodne zajednice”, rekao je Džaferović.

PROČITAJTE  Velika Kladuša: Nezavisni kandidat za načelnika pristupio Našoj stranci

Zakon o negiranju genocida Inzko je obećao prije dvije godine u Potočarima, a to 1. augusta ima priliku to da uradi.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Džaferović je kazao je da očekuje da će imati snažniju podršku međunarodne zajednice za svoj angažman.

“Srbija nema nikakvih prava kada je riječ o dolasku Visokog predstavnika u BiH. Srbija, odnosno SR Jugoslavija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i jedina obaveza koja postoji po tom sporazumu od strane te države jeste da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da ne poduzima nijednu radnju kojom bi se te vrijednosti BiH na bilo koji način narušile. To nije pitanje posebnih paralelnih pitanja između entiteta RS i Srbije, to je ekskluzivno pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne znam šta Srbija vezano s tim može da ima i treba da ima. Najavili su odlazak u Beograd i tamo će biti primljeni i razgovarat će na tu temu. Mislim da je bilo bolje da je Dodik zakazao sjednicu Predsjednišva BiH i da smo odmah počeli da radimo, da donosimo odluke i budžet. Da je Parlamentarna Skupština BiH u stalnom zasjedanju, da donosi zakone koji se tiču realizacije 14 prioriteta, da Vijeće ministara BiH intenzivno radi svoj posao, mislim da je to put i da tako treba da radimo. Ništa taj sastanak u Beogradu niti će značiti niti može značiti, ni kada je u pitanju Visoki predstavnik i BiH”, rekao je Džaferović za Hayat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare