Vijesti

Džaferović i Novalić u Brčkom: Pozivamo sve političke aktere na mir i stabilnost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i premijer Federacije BiH Šefik Džaferović i Fadil Novalić boravili su danas u posjeti Brčko Distriktu BiH gdje su o potrebama tog dijela BiH razgovarali s predstavnicima institucija Distrikta.

Kako je istaknuto nakon sastanaka, posjeta je organizirana kako bi se delegacija predvođena Džaferovićem i Novalićem uvjerila u stanje u tom dijelu BiH, a kažu da su dobili uvjeravanja da je situacija stabilna, te je naglašena i bezrezervna opredijeljenost poštovanja Ustava BiH i Statuta Brčko Distrikta.

Džaferović je na pres-konferenciji poručio je da su stabilnost i mir najvažnije dvije stvari koje je važno stalno ponavljati i u isto vrijeme graditi i Brčko Distrikt, ali i cijelu BiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Potrebno je očuvati dostignuti nivo reformi, krenuti svojim evropskim i NATO putem naprijed i da obavljamo ekonomske i ukupne društvene reforme jer drugog puta nema. Nikakvi unilateralni potezi za promjenom stvari ne mogu imati dobar rezultat - dodao je Džaferović.

Pozvao je na djelovanje u institucijama BiH gdje bi se trebali iznositi prijedlozi i ideje koje će se onda testirati da li mogu dobiti podršku u institucijama i tako postati odluke BiH.

Kada postoji stabilna situacija, kaže Džaferović, onda je moguće razgovarati o najvažnijim stvarima za život u BiH, o ekonomskom razvoju i ukupnom društvenom razvoju, a u Brčko Distriktu to podrazumijeva uspješno poslovanje luke Brčko, plinskim interkonekcijama, elektrifikaciji pruge od Banovića do Brčkog te izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

Na kraju je pozvao sve političke aktere iz Brčko Distrikta, izrazito multietničke sredine, na mir, stabilnost i tolerantnu retoriku, poštivanje Ustava BiH i zakona usvojenih u BiH.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić ocijenio je da su institucija vlasti u tom dijelu BiH postigle visok nivo otpornosti na sve uticaje i događanja s namjerom da očuvaju političku stabilnost te su prevazišli najveće izazove i pokazali visok stepen uvažavanja i razumijevanja.

Sada su, napominje, fokusirani na nastavak aktivnosti na realizaciji važnih projekata u čemu imaju podršku Džaferovića i Novalića.

Poručio je Kadrić građanima Distrikta da nema razloga za osjećaj straha nego da institucije imaju svoju odgovornost koju obavljaju i obaveze polažući veliki povjerenje u policiju Distrikta.

Džaferović i Novalić susreli su se i s dogradonačelnikom Brčko Distrikta BiH Antom Domićem, te predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Brčko Distrikta BiH Sinišom Milićem i Ivom Filipovićem.

Tokom posjete delegacija je prošetala gradom i posjetila novotvorene prostorije Koordinatora Vlade Federacije BiH za Brčko Distrikt BiH.