Politika

Džaferović i Turković umjesto Turska govorili Turkiye: Neznanje ili podaništvo

Republika Turska nedavno je i zvanično promijenila međunarodno priznato ime zemlje iz “Turkey” u “Turkiye”. Uradili su to jer riječ “Turkiye” reprezentira i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način, dok riječ Turkey može biti tumačena podrugljivo. Dakle, riječ je o promjeni međunarodnog imena.

Naziv koji je se na engleskom jeziku koristio za Tursku – Turkey, u prijevodu označava ćurku odnosno pticu koja je najpoznatija po tome što se u SAD pečenjem označava Dan zahvalnosti.

Izgleda kako to nije najbolje shvatio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom konstantno umjesto Turska govorio Turkiye.

“Republika Turkiye i BiH zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini i Turkiye je BiH dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve države svijeta”, kazao je, između ostalog, Džaferović, koji je do kraja svog obraćanja koristio riječ Turkiye.

Slično je i sa Džaferovićevom stranačkom kolegicom iz SDA, ministrica vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Naime, i Turković je na svom zvaničnom profilu objavila kako se sastala sa ministrom vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlutom Cavusogluom. U objavi joj se jednom potkrala i Turska.

Objava Turković na Facebooku

Nameće se pitanje da li je riječ o neznanju, nerazumijevanju suštine odluke vlasti Turske da promijene međunarodno ime svoje zemlje ili je u pitanju podanički odnos Džaferovića i Turković prema ovoj zemlji?Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bella
Bella
13 dana

Ja neznam dokle vise zar ovi novinari nevide dalje od svoga nosa.
Zarse covjek nije mogao zpitati zasto prije nego je sve ovo objavio?

Hamdi
Hamdi
12 dana

Ovaj novinar je zavrsio vecernji kurs, turska je uputila vijecu sigurnosti i oni prihvatili da turska mijenja ime u turkiye i treba se tako i zvati. A ti bolje se malo obrazuj prije sto objavis nesto.