Politika

Džaferović ljut što ga zovu fikus. Želi da svi zaborave kako ga je Izetbegović instalirao

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je u intervjuu za televiziju NOVA BH ljutito odgovorio onima koji ga zovu fikusom Bakira Izetbegovića.

Naime, Džaferović je potvrdio da neće biti ponovo kandidat za člana Predsjedništva BiH i da će to biti ponovo Bakir Izetbegović.

One koji ga zovu fikusom ili čuvarom stolice Džaferović je nazvao zlonamjernicima.

“To su zlonamjerni ljudi. Ima svakave sorte; ima zlonamjernih ljudi, ima izbornih gubitnika, ima bezobraznih ljudi. Potpuno je jasna stvar ko sam ja i šta je moj posao. Šta oni hoće? Da se ja svađam sa Bakirom, da se svađam ja sa predsjednikom SDA? To oni žele. Taj film neće gledati. Bakir Izetbegović je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH u dva mandata.

Ako Bog da i u tri. Dakle, ja sam član Predsjedništva BiH. Mi prije svega jedan drugog poštujemo. Sprovodimo istu politiku – politiku SDA. I normalno je da mi sarađujemo. I mi ćemo sarađivati, bez obzira kako to zlonamjernici ili izborni gubitnici tumačili. Jer ja mislim da je to u interesu BiH i tako treba da se prema tome odnosimo. Ti pokušaji da se ja ponizim, da se uvrijedim, neka pričaju šta god hoće – “fikus”, “čuvar stolice”, to više govori o njima, nego što govori o meni”, ljutito je rekao Džaferović.

Međutim nije teško razlučiti zašto je Džaferović dobio ovaj nadimak. Potrebno je samo se vratiti u vrijeme kada je SDA birala kandidata za člana Predsjedništva BiH. Iako bi Džaferović da svi zaborave ovu epizodu, podsjetit ćemo na hronologiju.

PROČITAJTE  Bakir Izetbegović: Dug Srbije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu je strahovit. Vučiću sasvim sigurno nije svejedno

Naime, pred izbore 2018. godine unutar SDA vodila se žestoka, prljava i bespoštedna borba za ovu poziciju, a u zavisnosti od toga ko bi to bio mogla je ovisiti u vladavina bračnog para Izetbegović u SDA.

Najveću podršku tad je s terena, dakle organizacija SDA, dobio Denis Zvizdić. Čak 90 posto općinskih organizacija dalo je tad podršku njemu.

Međutim, to se nije sviđalo Bakiru Izetbegoviću. Zvizdić je tad, uz Aljošu Čamparu, vodio izuzetno jaku frakciju unutar SDA, koja bi, ukoliko bi on bio izabran za člana Predsjedništva BiH, lagano mogla preuzeti i cijelu stranku.

Zvizdić, Izetbegović i Džaferović. Iza njih je Aljoša Čampara

Zbog toga je kao kandidatkinja prvo isturena Sebija Izetbegović, a nakon toga je donesena odluka da Predsjedništvo SDA odluku prepusti Konvenciji SDA, što je bio svojevrsni nonsens.

“U slučaju da Predsjedništvo SDA ipak zauzme stav da dobiveni broj kandidatura sa terena nije dovoljan argument za odluku, iako se u svim ranijim izjavama tvrdilo da će upravo stav baze biti odlučujući, te da se o tome treba na konvenciji ponovo i dodatno izjašnjavati, želim kazati da nisam spreman podržati takav prijedlog jer ga ne smatram logičnim i da zbog toga neću učestvovati u bilo kakvim daljim izbornim procedurama na najavljenoj konvenciji stranke”, rekao je tad Zvizdić. Vrlo brzo se demonstrativno i povukao iz utrke.

PROČITAJTE  Komšić objavio konačnu odluku: Bit ću ponovo kandidat za člana Predsjedništva BiH!

Nakon njega odustala je i Sebija Izetbegović, a prestalo je da Konvecija SDA onda odluči između poturenih Šefika Džaferovića i Safeta Softića. Džaferović je očekivano dobio podršku.

Džaferović “pobijedio” Softića

Već tad je bilo jasno da je Džaferović instaliran samo iz dva razloga – prvi je taj da sam Izetbegović nije imao zakonsku osnovu da bude kandidat, a drugi je da ne bude Zvizdić.

Džaferović je i nakon što je zasjeo u fotelju člana Predsjedništva BiH bio samo produžena ruka Izetbegovića.

Tako je s te pozicije branio uhapšenog Fadila Novalića, tvrdio kako su malina respiratori super i hvalio rad Sebije Izetbegović.

A u međuvremenu je Izetbegović državo sve konce u rukama pa je čak i na sastanke, na koje bi bilo logično da ide Džaferović, išao sam on.

To je bio slučaj s sastankom u Zagrebu. Izetbegović je tad kritizirao Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića koji su se sastali s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, umjesto da zovu Predsjedništvo BiH. Nakon toga je on otišao u Zagreb umjesto da to prepusti Džaferoviću.

I na kraju, logično bi bilo da Džaferović pokuša nastaviti mandat, kao što su to uostalom radili i sve raniji članovi Predsjedništva BiH. Ali, on nije obični član, jer njegov zadatak je od početka bio jedan – čuvati stolicu za svog šefa koji gaji nade da će ga narod ponovo podržati.Povezani postovi: