Politika

Džaferović: NATO put BiH zapisan u Zakonu o odbrani. To i Putin poštuje

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, rekao je danas da su sve domaće institucije zakonski dužne aktivno raditi na približavanju Bosne i Hercegovine prema NATO savezu.

Džaferović je istako značaj vojne vježbe “Brzi odgovor 21” u kontekstu saradnje Oružanih snaga BiH i američke vojske, dodavši da je NATO u BiH prisutan već 26 godina kada su pomogli u okončavanju oružanog sukoba, a kasnije i u reformama vojske sa ciljem približavanja BiH ulasku u NATO, što je i zapisano u Zakonu o odbrani.

“Tamo piše da su i Predsjedništvo i Parlamentarna skupština i Vijeće ministara dužni da poduzimaju sve kako bi BiH što prije postala članica NATO saveza i za to su glasali svi zastupnici, taj zakon je jednoglasno usvojen, dakle svi zastupnici iz RS i FBIH, svi građani, sva struktura Parlamenta je to praktično podržala, tako da kada je NATO u pitanju, BiH ima vrlo specifičan odnos sa NATO-om, mi formalno nismo članica, ali NATO je prisutan tu. Nema ni jednog i nikakvog drugog vojnika u BiH, niti može biti, osim vojnika NATO-a, EUFOR-a i vojnika Oružanih snaga BiH”, rekao je Džaferović.

Kada je riječ o odnosima BiH i Rusije, Džaferović je kazao kako BiH želi graditi dobre odnose sa ovom zemljom, ali da ta zemlja prevashodno mora poštovati utvrđene ciljeve naše zemlje, što podrazumijeva i put prema NATO-u.

“Kada kažemo da poštujemo Dejtonski sporazum i mogli smo čuti izjave i od predsjednika Putina, onda to znači da se poštuju politike koje je utvrdila BiH, da se poštuje naš NATO put, evropski put, da se poštuje sistem koji mi imamo, to znači strane sudije u Ustavnom sudu koje mi imamo i visoki predstavnik, to znači i poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta kojeg imamo i želimo na tom principu da gradimo odnose”, kazao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare