Politika

Džaferović “otkrio” cilj bjelosvjetske zavjere protiv SDA: Mi čuvamo državu, a oni nas guraju u aut

Bivši član Predsjedništva BiH i SDA-ov budžetski veteran Šefik Džaferović “otkrio” je navodni plan stranaca u BiH. Džaferović je u intervjuu za BHRT zakukao kako je SDA u “autu” iako su cijelo vrijeme spašavali državu. A u taj “aut” ih je gurnula upravo međunarodna zajednica.

Džaferović tvrdi da SDA guraju u aut

Džaferović smatra da su stranci podržali kampanju protiv SDA, s ciljem da dođe Osmorka na vlast "kako bi se ostvarili Dodikovi i Čovićevi ciljevi". Tako Džaferović u novoj teoriji zavjere stranci pomažu da se ostvare ti ciljevi koji podrazumijevaju razvaljivanje države.

"Stranci su podržali kampanju protiv SDA, da umjesto SDA dođe Osmorka i da se isporuči Dodiku i Čoviću to što žele. To je pogrešno. Mi smo sarađivali sa međunarodnom zajednicom i nismo dozvoljavali da se ide protiv interesa BiH. Radili smo sa međunarodnom zajednicom protiv udara na Ustavni poredak BiH. Bili smo konstruktivni politički akteri i najednom mi smo, po željama međunarodne zajednice i Osmorke, u autu.

Ostaju oni koji su pravili nered. Dodik i njegov SNSD vršili su udar na državni poredak, Čović koji je blokirao Vlade FBiH, sudije Ustavnog suda... Oni ostaju igrači. To je cilj zašto vršiti udar na SDA.  Ne možete praviti red u društvu i državi tako što ćete povlađivati onima koji prave nered. Pravi put je da te igrače koji prave nered uvesti u red. Mi ćemo prije ili kasnije doći u situaciju o kojoj ja govorim", objašnjava Džaferović.

Zavjera protiv SDA

Dakle, u pitanju je bjelosvjetska zavjera protiv SDA koja ima ta konačni cilj rasturanje države. Ili u najmanju ruku da se pretvori u Dodikovu i Čovićevu enklavu. No, kad je u pitanju blokada formiranja federalne vlasti koju SDA kani sprovesti, Džaferović kaže da oni tako ustvari čuvaju državu.  

Džaferović tako kaže da će SDA samo poštovati Ustav i Izbroni zakon. "Proces blokira onaj koji pokušava postignuti nešto mimo Ustava i Izbornog zakona... Mi ništa ne blokiramo, ali nismo ni naivni", naglašava Džaferović.