Vijesti

Džaferović: Polomili su zube ‘92. i neka se ne igraju sa BiH

Šefik Džaferović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio je danas nakon kolektivne dženaze prijedorskim žrtvama klanjane u Memorijalnom centru Kamičani da će borba za istinu i pravdu biti nastavljena, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je podsjetio da je danas klanjana dženazu-namaz za 12 prijedorskih šehida i da su se prisjetili svih prijedorskih šehida i odali im poštovanje i dodao da će to raditi zauvijek.

Prema njegovim riječima, prenosit će istinu o onome što je ovdje bilo od 1992. do 1995. godine mlađim generacijama i te generacije će tu istinu prenositi generacijama koje dolaze poslije njih.

“Polomili su zube od ‘92. do ‘95. i neka se ne igraju sa BiH. Ako krenu prema BiH, ponovo će polomiti zube. Pozivam ih da ti ne rade, da se suoče s prošlošću. Da dožive katarzu. Dođu u Srebrenicu, Prijedor i Sansku dolinu natopljenu krvlju. Da odaju počast žrtvama i priznaju genocid. Da ne veličaju zločine i zločince”, rekao je Džaferović.

Džaferovič je istakao da se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo jer onda prijeti opasnost da se zlo ponovi.

“Kada se sagleda monstruoznost zločina i svi njegovi elementi koji su izvršeni ovdje 92. godine iako je Haški tribunal ovo okvalificirao samo kroz zločin protiv čovječnosti ja mislim da ovo sve skupa ima elemente genocida”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je iz doline Sane protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, da je ubijeno preko 3.170 ljudi, od čega 102 djece i 250 žena.

“Nastavit ćemo dalje da se borimo za istinu i pravdu. Ono što je sada prioritet je da se pronađe još preko 600 onih koji se vode kao nestali, da se dostojanstveno ukopaju i da tragamo za onim koji su na bilo koji način učestvovali u ovom gnusnom zločinu”, kazao je Džaferović

Istakao je da će to činiti dok svi koji su u tome učestvovali ne budu privedeni pred lice pravde.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare