Politika

Džaferović demantirao Dodika: Tri puta smo tražili saglasnost za helikopter, on je nije dao

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića oglasili se se povodom tvrdnji člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa Oružanih snaga BiH u slučajevima gašenja požara.

Podsjećaju kako je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. 3. 2022. godine. Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega 8 uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem.

Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OS BiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih tijela.

“U vezi s trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OS BiH za gašenje požara.

Svaki put su suglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost.

Osim toga, napominjemo da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim tijelima i stanovništvu”, navodi se u saopćenju Džaferovićevog kabineta.

Dodiku je upućen poziv Dodiku da odmah da svoju suglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare