Vijesti

Džaferović sa Girginom razgovarao o autoputu Sarajevo-Beograd: Turska predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Turske Sadik Babura Girgin razgovarali su danas u Sarajevu o idućim koracima na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd, nakon što je sporazum o njegovoj izgradnji usvojen u Predsjedništvu BiH i ratifikovan u Parlamentu Turske, a uskoro se očekuje i ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sagovornici su naglasili da dvije zemlje imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, što potvrđuju razmjene posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomske saradnje.

Tokom Girginove posjete Predsjedništvu, sagovornici su razgovarali o aktivnostima nakon posjete članova Predsjedništva Turskoj i bilateralnog sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, te učešća na Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Antalijskom diplomatskom forumu.

U fokusu razgovora bilo je i sprovođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će stupiti na snagu 1. avgusta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

PROČITAJTE  Objavljen stenogram. Poslušajte šta je Dodik govorio britanskoj ministrici

Na sastanku je razgovarano i o projektima koje Turska realizuje putem Turske agencije za koordinaciju i saradnju u povratničkim sredinama u BiH.

Ovom prilikom Džaferović je rekao da je Turska podrška BiH od esencijalnog značaja, te da ta zemlja predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare