Sport

Džeko se oprostio od Pelea: Uputio emotivnu poruku

Navijači Juventusa su vrijeđali Edina Džeku, njegov odgovor bi mu mogao donijeti kaznu

Edin Džeko, bh. nogometni reprezentativac i kapiten Zmajeva Edin Džeko kratko se oglasio nakon smrti Pelea putem društvenih mreža.

Naime, Džeko je objavio fotografiju ovog legendarnog igrača u dresu Brazila. Uz to je dodao samo emotikon slomljenog srca.

Podsjetimo, Brazilska nogometna zvijezda Pele preminuo je u 82. godini, rekao je njegov agent za Associated Press.

Bivša zvijezda Santos FC-a, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih nogometaša svih vremena, bio je u bolnici Albert Einstein Israelite u Sao Paulu od 29. novembra.

Jedan od najvećih nogometaša svijeta već dugo se bori s rakom debelog crijeva i božićne je praznike proveo u bolnici.

On je bio inspiracija milionima i generacijama, jedini osvajač tri Mundijala u historiji, po mišljenju mnogih najbolji nogometaš koji je ikada kotrljao loptu i koga je FIFA označila kao ‘najvećeg’.

Rođen je kao Edson Arantes do Nascimento 23. oktobra 1940. godine u gradu Três Corações u Brazilu, u sportskoj porodici. Njegov otac je bio poznati nogometaš Dondinho.

U vrijeme kada je došao na svijet, u njegov kraj je tek stizala struja, a roditelji su mu ime dali po slavnom američkom znanstveniku Thomasu Edisonu.

‘Stvarno sam se ponosio time što sam nazvan po Thomasu Edisonu i želio sam da me zovu Edson. Mislio sam da Pele zvuči užasno. To je bilo glupo ime. Edson je zvučalo mnogo ozbiljnije i važnije’, ispričao je jednom prilikom.

Zanimljivo je i kako je Edson postao Pele. Porodica, koju su pored roditelja činila još dvojica mlađe braće, u ranom djetinjstvu zvala ga je Diko. Aali su ga školski prijatelji prozvali Pele. I što se više bunio, oni su ga češće zvali Pele. Nadimak je dobio po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog. Vjerojatno je uglavnom igrao bos.

Od Pelea se opraštaju nogometaši širom svijeta.