Vijesti

Džindić kaže da je 7 od 13 zahtjeva rudara prihvatljivo. Večeras hitni sastanak Vlade FBiH sa Sindikatom

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, obratio se medijima nakon sjednice Vlade FBiH, te saopćio da je kompletna Vlada FBiH bila uključena u konstruktivnu raspravu o stanju u rudnicima BiH.

Kako je naveo usvojili su zahtjev za ispunjenje sedam traženih tačaka, dok će se o ostalim tražiti rješenje na večerašnjem sastanku zakazanom sa Sindikatom.

“U ovu inofrmaciju smo uključili i posljednji zahtjev od Sindikata – zahtjev za ispunjenje 13 tačaka kroz taj zahtjev. Kompletna Vlada je bila uključena u raspravu. Od ovih 13 tačaka, sedam tačaka je u potpunosti prihvatljivo. Imamo dvije tačke gdje treba izvršiti usklađivanje tačaka tehnički sa zakonskim rješenjima. Ostale su tačke o kojima treba raspravljati sa Sindikatom, na sastanku kojeg smo dogovrili za večeras u 19 sati. Zaključak Vlade je bio da se formira radna grupa – premijer, ministar, direktor Elektroprivrede BiH, predstavnici svih rudnika i Sindikat – da se pozovu na pregovore o aktuelnoj tematici. Odgovor od Sinana Husića je bio da dolaze svih devet članova predsjedništva Sindikata”, saopštio je Džindić.

PROČITAJTE  Vlada FBiH naredila kantonima da uvode strožije mjere

Večeras će se razgovarati o tačkama koje do ovog momenta nisu bile prihvatljive i tražit će se rješenje, pojasnio je.

Također, saopšteno je da je Vlada FBiH danas izdvojila i sredstva za penzionisanje 203 radnika privatnih i javnih preduzeća.

“Riječ je o preduzećima: Željezara Zenica, BNT Travnik, Bians Bugojno, Krivaja u stečaju, Granit dd Jablnica, Krivaja mobil, Konjuh Živinice, Fortuna Gračanica, Olimp Gračanica, Rustroj Kakanj i Aluminij Mostar”, naveo je Džindić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare