Vijesti

Džindić kaže da je 7 od 13 zahtjeva rudara prihvatljivo. Večeras hitni sastanak Vlade FBiH sa Sindikatom

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, obratio se medijima nakon sjednice Vlade FBiH, te saopćio da je kompletna Vlada FBiH bila uključena u konstruktivnu raspravu o stanju u rudnicima BiH.

Kako je naveo usvojili su zahtjev za ispunjenje sedam traženih tačaka, dok će se o ostalim tražiti rješenje na večerašnjem sastanku zakazanom sa Sindikatom.

“U ovu inofrmaciju smo uključili i posljednji zahtjev od Sindikata – zahtjev za ispunjenje 13 tačaka kroz taj zahtjev. Kompletna Vlada je bila uključena u raspravu. Od ovih 13 tačaka, sedam tačaka je u potpunosti prihvatljivo. Imamo dvije tačke gdje treba izvršiti usklađivanje tačaka tehnički sa zakonskim rješenjima. Ostale su tačke o kojima treba raspravljati sa Sindikatom, na sastanku kojeg smo dogovrili za večeras u 19 sati. Zaključak Vlade je bio da se formira radna grupa – premijer, ministar, direktor Elektroprivrede BiH, predstavnici svih rudnika i Sindikat – da se pozovu na pregovore o aktuelnoj tematici. Odgovor od Sinana Husića je bio da dolaze svih devet članova predsjedništva Sindikata”, saopštio je Džindić.

Večeras će se razgovarati o tačkama koje do ovog momenta nisu bile prihvatljive i tražit će se rješenje, pojasnio je.

Također, saopšteno je da je Vlada FBiH danas izdvojila i sredstva za penzionisanje 203 radnika privatnih i javnih preduzeća.

“Riječ je o preduzećima: Željezara Zenica, BNT Travnik, Bians Bugojno, Krivaja u stečaju, Granit dd Jablnica, Krivaja mobil, Konjuh Živinice, Fortuna Gračanica, Olimp Gračanica, Rustroj Kakanj i Aluminij Mostar”, naveo je Džindić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare