Kultura

Edhem Fočo o 4. AJB DOC-u: Vraćamo se u kina, imamo filmove sa četiri kontinenta protkane izazovima čovjeka

Projekcijom filma “Faith i Branko”, autorice Catherine Harte, u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači sutra će biti otvoren 4. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji će trajati do 14. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Od oko 300 prijavljenih filmova, u programu AJB DOC Film Festivala ove godine će biti prikazana 23 filma u četiri selekcije, među kojima osam regionalnih, pet bh. premijera i šest svjetskih, te tri specijalne projekcije. U takmičarskom programu biće prikazano 11 dokumentarnih filmskih ostvarenja.

Ono što je značajno za četvrto izdanje AJB DOC-a jeste da se festival vraća u kinosale, nakon što je prošli zbog pandemije koronavirusa održan u online formi. Istovremeno, program će biti dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba, putem koje će se svi filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije.

Tema vodilja ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala je Challenge/Izazov, riječ kojom je simbolično i predstavljen ovogodišnji festival na vizuelnim materijalima. Zašto Challenge pitanje je kojim smo započeli razgovor sa Edhemom Fočom, direktorom AJB DOC festivala, u sarajevskom kinu Cineplexx, gdje će biti prikazana većina filmova ovogodišnjeg izdanja.

Izazov kao nit kojom su protkani filmovi ovogodišnjeg festivala

“Zašto ne, mislim da je izazov sve oko nas ovih dana. Naravno, mi živimo sa izazovima svo vrijeme i nekako nas ti izazovi preuzmu i samo vidimo sebe i izazove koje mi imamo. Rijetko hoćemo da gledamo iz nečije druge perspektive”, kaže Fočo te nastavlja:

“Mi smo vidjeli da ovi filmovi govore o izazovima koji su mnogo ozbiljniji. Imamo filmove od Indije, Afganistana do Kenije, Armenije ili BiH, koji govore o nekim izazovima koji su ipak dublji, širi i ozbiljniji. Nadam se da ćemo na ovaj način drugačije gledati na naše izazove s kojima se susrećemo svaki dan.”

Dodaje i to kako je također bio izazov i organizovati festival.

“Trenutno smo u kinu. U kinima je ograničen broj ljudi, da li će doći, da li neće doći, da li ih dovesti? Koliko mi dugo mislimo ići sa ovim životom na koji nismo naviknuti, sve je to izazov”, kaže Fočo.

Vrijedna ekipa koja stoji iza AJB DOC-a, na čelu sa direktorom Fočom, iza sebe ima tri vrlo uspješna festivala.

Fočo navodi kako nisu imali prevelika očekivanja na samom početku. Ipak, festival je svake godine nadmašio njihova očekivanja i prerastao u ozbiljnu regionalnu filmsku smotru koja privlači sve veći broj autora, sve više približava dokumentarni film publici i zaživljava kao jedna ozbiljna filmska tradicija.

“Prvi festival bio je mnogo uspješniji nego što smo mi očekivali. Zatim drugi, nakon kojeg dolazi pandemija. Pitali smo se hoćemo li ga moći održati. Održali smo ga online i imali 120.000 pregleda za nekih dvadesetak filmova u roku od četiri do pet dana, što je zaista impresivno. Mnogo veći festivali to nisu mogli ni zamisliti”, ističe Fočo, podsjećajući da su pobjednički filmovi prvog i drugog festivala ušli u najuži izbor za Oscara, što je za AJB DOC veliko priznanje.

PROČITAJTE  Dokumentarni film 'Maestro' primjerno prikazan u Mostaru

Naglašava također da su na AJB DOC-u dosad aplicirali veliki i značajni filmovi, a posebno velikim uspjehom ističe to što su mnogi distributeri, produkcijske kuće i autori zapravo prilagođavali filmove za ovaj festival. Riječ je o TV formatu koji takmičarska selekcija AJB DOC-a jedino prihvata, a koji je kraći od standardnog dugometražnog filma.

“Mislim da smo probudili interesovanje publike, mlađih autora za dokumentarni film u regiji, naročito u BiH. Imamo sve više interesovanja za filmove koje produciraju domaće produkcijske kuće, mlađe autore koji se prijavljuju na radionice da bi naučili kako da snimaju dokumentarni film, mislim da je to obećavajući trend i mi hoćemo da budemo dio toga”, naglašava Fočo.

Pred publikom film iz Afganistana koji je sniman 20 godina

Ove godine AJB DOC će prikazati filmove iz država sa četiri kontinenta, Afrike, Azije, Evrope i Sjeverne Amerike. Fočo naglašava da su svi filmovi u svojoj mjeri specifični i za određenu publiku.

Posebno ističe film koji dolazi iz Afganistana, a na kojem je autor radio čak dvadeset godina, što je, kako kaže, u igranom filmu nezamislivo.

Radi se o filmu iz selekcije Last Minute Cinema “Moje djetinjstvo, moja zemlja – 20 godina Afganistana” u kojem nagrađivani autori Phil Grabsky i Shoaib Sharifi predstavljaju autentični ep o dječaštvu i zrelosti koji je sniman tokom dvadeset godina u jednom od najopasnijih dijelova planete.

“Ovo je upravo i bit svega toga. Autor snima mladog dječaka, nevinog, naivnog, u svom okruženju, kako on odrasta i vi tačno možete vidjeti tu transformaciju u jednom kratkom vremenskom periodu. Možete se oduševiti, šokirati, tugovati, imati empatiju, jer sve to se mijenja pred vašim očima”, navodi Fočo, dodajući kako su tu i vrlo interesantni filmovi iz Indije, Uzbekistana i drugih dijelova svijeta.

Kada je riječ o domaćoj produkciji, jedan od filmova je “Pisar novih stećaka”, autora Dragana Stanimirovića i Almira Berkovca, a prati bosanskohercegovačkog skulptora Adisa Fejzića, koji oživljava prije pet vijekova ugaslu tradiciju klesanja jedinstvenih nadgrobnih kamenih spomenika – stećaka.

“Filmovi koje će obuhvatiti ovaj festival stvarno su raznih spektara, od tih ‘strašno političkih’ do društvenih i individualnih priča. Neki završe pozitivno neki negativno, ali to je čar dokumentarnog filma. Vi kada počnete snimati ne znate šta će biti na kraju, da li će protagonista preživjeti, hoće li to biti sretan završetak, dakle ne možete ga izrežirati. Život je ipak mnogo originalniji režiser od režisera igranih filmova koji nam pružaju nešto što nije realno”, smatra Fočo.

Nova selekcija Smart Doc: Snimanje dokumentaraca pametnim telefonom

Ono što je jedna od novina na AJB DOC-u jeste i nova selekcija Smart Doc, koja predstavlja dokumentarce snimljene pametnim telefonima. Ove godine na Smart Docu će biti predstavljena četiri dokumentarna filma čiji su autori bili učesnici treninga Snimanje dokumentaraca mobilnim telefonom, koji je u sklopu prošlogodišnjeg AJB DOC Film Festivala održan pod mentorstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea. Na ovogodišnjem treningu će predavač biti Pulitzerom nagrađeni bh. fotoreporter Damir Šagolj.

PROČITAJTE  U Sarajevu danas počinje 4. AJB DOC: U takmičarskom programu 11 dokumentarnih filmova

“Mi smo to prvi put uradili prošle godine i bili smo pozitivno iznenađeni aplikacijama koje su došle od učesnika treninga. Dobili smo nekoliko sjajnih prijedloga za snimanje filmova i dogovorili smo se s četiri autora da snime te filmove, bili smo oduševljeni rezultatima. Pobjednički film Jasenka Pašića (op. a. ‘Do slobode’) je jedan jako ozbiljan film koji je urađen tako profesionalno da je kod nas prošao sve testove i biće emitovan i na televiziji. Sve je urađeno s telefonom s nekim budžetom koji je za poimanje produkcije dokumentarnog filma smiješan. Dakle, neko ko ima dobru ideju može snimiti s mnogo manje resursa dobar film od onoga kako smo mi navikli. Nadam se da će selekcija Smart Doc ostati kao permanentna selekcija AJB DOC”, optimista je Fočo.

Otkriva kako je još jedna novina festivala platforma Industry, koja će posebno biti predstavljena u okviru ovogodišnjeg festivala, a koja se odnosi na financiranje produkcije novih dokumentarnih filmova.

“U toku festivala, 13. septembra, ćemo to detaljnije predstaviti i objasniti. To je platforma za koju se nadamo da će biti najveća i najozbiljnija platforma financiranja dokumentarnih filmova u ovom dijelu svijeta”, kaže Fočo, podvlačeći kako će selektori programa biti ozbiljna imena iz vrhunskih svjetskih festivala i producentskih kuća, ljudi koji rade s Netflixom:

“Ta bi industrija trebala da počne 2022. godine, vjerujemo da će to podići i ovaj festival i uopšte dokumentarni film u regiji na jednu višu instancu. Naravno, nagrade neće biti ograničene samo za Balkan.”

Na kraju razgovora Fočo još jednom poziva građane da dođu na projekcije filmova u Cineplexx, gdje će osim ugođaja gledanja filmova na platnu, imati priliku i čuti autore, a isto tako i protagoniste nekih filmova.

“Svi autori takmičarskih filmova izrazili su želju da dođu ovdje i svi su potvrdili dolazak, osim dvoje koje su bili spriječeni zbog nekih tehničkih problema. To nam je drago jer mislimo da ti autori zaslužuju da komuniciraju s publikom, vide reakciju publike, da im se film prikaže u kinu, a ne samo na kompjuterskom ekranu. Pozvao bih sve ljubitelje filma da dođu jer je drugačije gledati film na platnu sa sjajnim ozvučenjem, osim toga vidjeti režisera koji je snimao film sa Rodgerom Federerom ili snimao film u Afganistanu 20 godina. Naravno, ko nije u mogućnosti tu je online platforma za sve, potpuno besplatna”, zaključuje Fočo.

Prodaja karata za fizičke projekcije AJB DOC-a počela je u srijedu. Filmovi će biti prikazani u kinu Cineplexx, a neke od projekcija u Multimedijalnom centru Kovači.Povezani postovi: