Politika

Edita Velić za Raport: SDA je ponovo zabila autogol. Memorijalnom centru nisu htjeli dati ni marku, sad su odbili deklaraciju o negiranju genocida

Politička bura koja tutnji Bosansko-podrinjskim kantonom ponovo je u fokusu javnosti.

Ovaj put ne zbog političke prodaje ministarstava i javnih ustanova (kako je to prije nekoliko mjeseci radila SDA), već po neusvajanju deklaracije koja pozdravlja odluku Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Naime, deklaraciju je predložila zastupnica Edita Velića, no parlamentarna većina koju vodi SDA zajedno sa DF-om nije htjela dati tome podršku.

U međuvremenu oglasio se i dežurni advokat SDA Haris Zahiragić koji iz udobne sarajevske fotelje objašnjava šta i kako treba raditi u Goraždu. On kaže da se radi o populizmu.

Kontaktirali smo zastupnicu Velić, a ona je za Raport objasnila svoje namjere.

“Ja sam u najboljoj namjeri predložila tu deklaraciju. Mislima sam da nema dileme oko toga. Ovo Skupština koja imala veze s odlukama OHR-a. Ovdje je deklaracija izražavanje stava, da smo mi to prihvatili da ćemo uraditi sve što se od nas traži”, rekla je Velić.

Ističe da nije bilo potreba da se oko toga polemizira.

“Ne zna zašto nisu prihvatili. Žao mi je što se to desilo. Da sa znala ne bih ni predlagala tu inicijativu”, navodi Velić.

Ističe da su iz SDA svoju suzdržanost objasnili nekim procedurama, što prema njenom mišljenju, nema nikakve veze.

“To je predložila grupa udruženja iz Srebrenice i druge skupštine su usvojile. Ovdje su sve procedure ispoštovane”, navela je ona.

Govoreći o izjavi Zahiragića, Velić podsjeća da SDA nije htjela dati niti jednu marku za podršku Memorijalnom centru u Potočarima.

“Zahiragić treba da zna da je Klub SDA odbio moju inicijativu prilikom usvajanja budžeta da se Memorijalnom centru izdvoje novci. Niti jedne marke BPK zbog toga ne daje Memorijalnom centru”, navodi Velić.

Odgovorila je i na optužbu da se radi o populizmu.

“SDA nije marku dala, a prvi su kada se treba slikati u Potočarima. Mislim da je bilo izuzetno važno da mi usvojimo ovu deklaraciju jer je Goražde okruženo općinama koje slave ratne zločince. Imate murale Ratka Mladića u Foči, paradiranje četničkog ravnogorskog pokreta u Višegradu…Goraždu je bila namijenjena sudbina Srebrenice”, ističe Velić.

Na kraju ističe da su i iz SDA shvatili svoju grešku pa sad rade na tome da je isprave.

“Zabili su sebi autogol. Prema mojim informacijama, oni sad spremaju vanrednu sjednicu na kojoj će to usvojiti da bi ispravili svoju grešku”, zaključuje Velić u izjavi za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare