Politika

Efendić o Hasanu Čengiću: Iako je na crnoj listi, cijenim ga. Dolazio je u Maleziju kada sam studirao

Instalirani v.d. predsjednika Stranke za BiH Semir Efendić govorio je danas za televiziju N1 o svom odnosu s sivom eminencijom SDA Hasanom Čengićem.

U medijima se špekulira o tome da je Efendića na čelo SBiH postavio upravo Čengić. To ide u prilog tezi da je Efendić ustvari zeleni trojanski konj, koji ima za cilj da pojača politički front koji pravi SDA pred izbore 2022. godine.

Još jedna stvar povezuje Čengića i Efendića. Naime, Efendić je dio tzv. zlatne bošnjačke mladeži koja je studirala u Maleziji, a jedna od pokrovitelja ovog angažmana upravo je Hasan Čengić.

Efendić je govorio o svojim vezama sa Čengićem.

“Prije mjesec ili dva dana sam u slučajnom susretu njemu rekao, na njegovo pitanje šta ima u Općini i SDA, da ja još dugo nisam u SDA. Nije se složio sa tim, ali nije imao vremena pojašnjavati, niti sam ja obrazlagao. Ako nije bio upućen, u međuvremenu je saznao gdje sam otišao. Poslije se nismo čuli”, rekao je Efendić.

Kaže da je Čengić njemu samo poznanik

“Čovjek kojeg cijenim. Dok sam studirao u Maleziji, on je dolazi tamo nekoliko puta, susretao se sa studentima iz BiH. ne znam u kojoj ulozi, vjerovatno vezano za njegov privatni posao, ne vjerum da ima veze s politikom. Povremeno smo imali kontakt. Nije on čovjek koji bi bio neki mentor. Čak u prvoj kampanji za načelnika on je mislio da ja nemam šanse”, navodi Efendić

Hasan Čengić i Bakir Izetbegović

To što je Čengić na američkoj crnoj listi, Efendiću ne smeta.

“On je bio neko ko je u toku agresije radio na tome da se osigura oružje iako je bio embargo. Ja to ne bih komentirao, ali njegova uloga je bila velika i zbog toga ga cijenim”, kaže novi šef SBiH.

Upitan šta misli o tome da su na istoj listi i Milorad Dodik te Nikola Špirić, Efendić misli da to ne treba porediti.

“Oni su sigurno tu zbog većih problema. Oni su protiv BiH, a Čengić nije”.

Inače, Čengić se dovodi u vezu sa milionskim pronevjerama novca od kupovine oružja u vrijeme agresije na BiH, a pored toga se spominjao u vezi sa ratnim donacijama.

Govorio je i o tome da je osuđen na godinu zatvora uslovno zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo pješak.

Kaže da su ga ljudi iz SBiH pitali za taj proces.

“Kada su me pitali iz SBiH za ovo, taj proces je trajao. Rekao sam da bih volio da se to završi jer je ishod mogao biti i drugačiji. Eto i to je završeno.

Rekli su da im to nije bitno. Ali sam smatrao da bi i bili urade da ne donosim tu hipoteku. Ishod na sudu je mogao biti drugačiji i mogao je uzrokovati na eventualne nemogućnosti da budem u politici”, kazao je Efendić.

ne mogu tu biti zadovljan. desila se nesreća. Jedna od mogućnosti je bila da se napravi spozrum, nije bio zahtjev prodoce, tuzioci i advokat je smatrao da se napravi sporzum.Povezani postovi: