Svijet

Egipat nakon četiri godine ukida vanredno stanje

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da ukida vanredno stanje u zemlji, a koje je  uvedeno prije četiri godine nakon napada na koptske crkve.

“Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza sigurnosti i stabilnosti u regiji. Zato sam odlučio ne produžiti vanredno stanje u cijeloj zemlji”, rekao je Sisi na svojoj službenoj Facebook stranici.

Vanredno stanje uvedeno je na cijeloj teritoriji Egipta u aprilu 2017. nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu kršćansku manjinu na Bliskom istoku u sjevernim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Od tada se vanredno stanje neprestano obnavljalo bez prekida.

Na Sinajskom poluotoku uvedeno je vanredno stanje 2014. godine zbog pobuna koju predvodi lokalni ogranak ISIL-a.

Egipatska vojska i policija od februara 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom.

Vanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije u pogledu hapšenja, nadzora i mogućnosti uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski sat, prenosi Al Jazeera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare