Svijet

Egipatski sud na smrt osudio 24 člana Muslimanskog bratstva

Egipatski sud u četvrtak je na smrt osudio 24 člana organizacije Muslimansko bratstvo, optuženih za umiješanost u ubistva policajaca u dva odvojena slučaja.

Državne novine al-Ahram objavile su da je Krivični sud u Damanhouru naložio smrtnu kaznu za 16 optuženih povezanih s organizacijom Muslimansko bratstvo, uključujući Mohameda Sweidana, regionalnog lidera organizacije, zbog umiješanosti u bombaški napad na policijski autobus u gradu Rashidu 2015. godine, u kojem su poginula trojica policajaca, a povrijeđeno je 39, prenosi u petak Anadolija. 

Šestorici optuženih suđeno je u odsustvu.

Isti sud je također izrekao smrtnu kaznu za osam članova Muslimanskog bratstva, uključujući dvojicu u odsustvu, koji su optuženi za ubistvo policajca u decembru 2014. godine u gradu Ad Dilinjat u Beheiri.

PROČITAJTE  Biden se pogubio pokušavajući izgovoriti naziv novog soja koronavirusa: Poslušajte njegovu verziju 'omikrona'

Predmet je obustavljen za trojicu optuženih zbog njihove smrti.

Novine nisu pojasnile jesu li presude pravosnažne ili se na njih može uložiti žalba.

Ne postoje tačni podaci o smrtnim kaznama izrečenim u Egiptu ove godine, osim 10 izrečenih u aprilu i onih potvrđenih protiv 12 vođa Muslimanskog bratstva 2013. godine.

Muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine, a nakon vojnog puča u Egiptu u julu 2013. grupa je stavljena izvan zakona i uhapšena je većina njenih rukovodilaca, uključujući prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhammeda Morsija. Morsi je preminuo 2019. godine, tokom ročišta u sudnici, kada mu nakon što mu je pozlilo, nije pravovremeno ukazana pomoć.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare