Vijesti

“Egoizam, cenzura i politikanstvo na KCUS-u neprihvatljvi za vrijeme krize”

Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo izdao je saopćenje u kojem kritizira cenzuru i selektivnost medija od strane KCUS-a i direktorice Sebije Izetbegović. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo uporno ponavlja kako nije vrijeme za politikanstvo, da svi trebamo dati doprinos na zaustavljanju pandemije, zaštiti života građana i donošenju mjera za očuvanje radnih mjesta i spas privrede.

Nažalost, očito je kantonalna vlast SDA, DF, SBB i BOSS takav pristup shvatila kao priliku da se pobrine za one koji su ih doveli na funkcije. Kantonalna Vlada, nakon čuvene odluke o prikupljanju sadake za borbu protiv pandemije, dala se u smjenu nepodobnih i imenovanje podobnih kadrova. Zato želimo javno progovoriti o onome na što nam skreću pažnju brojni građani, ljekari, a na kraju su o tome progovorili novinari.

Potpuno je jasno da ne možemo očekivati od premijera, ni federalnog ni kantonalnog, ili ministra zdravstva, ni federalnog ni kantonalnog, da pomisle, a ne da se suprotstave ili eventualno pozovu na odgovornost direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Protest Upravnog odbora BH novinara povodom cenzure i selektivnosti koje je uvela Sebija Izetbegović pokazuju da je glavna odlika SDA i vladajuće porodice i u današnjem vremenu politikanstvo i egoizam umjesto brige za javni interes. Nevjerovatno zvuči podatak da u trenutnom stanju, kada je presudno važno da javnost ima tačne i potpune informacije o trenutnoj situaciji, Sebija Izetbegović bira kojim će probranim medijima dostaviti informacije i na koje upite.

Posebno je nepotrebno i suvišno trošenje javnog novca na nesuvisle poruke na bilbordima po Sarajevu o pandemiji i tzv “hrabrosti” Sebije Izetbegović. Dok zdravstveni radnici vape za opremom, testovima i drugim potrepštinama, ovakvo ponašanje je slika iracionalnog egoizma koji poprima oblik ozbiljnog institucionalnog problema. Konačno, Vlada KS svojim postupcima i namjerama da trenutak iskoristi za vršenje političkih smjena kadrova pod plaštom borbe protiv pandemije se potpuno uklapa u koncept vladavine porodice Izetbegović.

KO SDP BiH Sarajevo smatra da prvi javni funkcioner koji zaslužuje da bude smijenjen zbog neprimjerene reakcije na pandemiju mora biti direktorica KCUS-a, Sebija Izetbegović. Uz sve druge propuste, direktorica Izetbegović snosi isključivu krivicu za blokadu klinike za gastroenterohepatologiju.

Umjesto da je uvela rad u turnusima i razdvojila kadrove u tri smjene po nekoliko dana, što je praksa u većini država, svojim miješanjem kadrova u trijažnim šatorima i nametanjem zajedničkog rada je dovela do ugrožavanja kompletnog zdravstvenog sistema. Klinika za gastroenterohepatologiju je najbolji primjer, a veliki broj ljekara ističe strah da slične scenarije možemo očekivati i u budućnosti zbog ponašanja direktorice Izetbegović koja ne uvažava struku i nameće iracionalne mjere.

Potpuno svjesni da ne treba očekivati nikakvu reakciju nadležnih protiv direktorice i njenih saradnika koji su odgovorni za prvo masovno širenje koronavirusa u jednom kliničkom centru u Bosni i Hercegovini, sigurni smo da će doći vrijeme kada će i kod nas profunkcionirati pravna država.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare