Ekonomija

Ekonomski analitičar upozorava: Ako se danas izglasa “lockdown” koje greške nikako ne bi smjeli ponoviti

Kako je najavila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, danas bi zastupnici Federalnog parlamenta “mogli jednoglasno usvojiti odluku koja se tiče neophodnog zatvaranja FBiH na dvije sedmice” te je najavila mogućnost upućivanja u hitnu proceduru “Covid 3 zakona”, kojim bi se “privrednicima u FBiH nadomjestili svi dvosedmični ekonomski gubici jer za to nesumnjivo imamo novac”.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da, ukoliko se zaista danas donese odluka o zatvaranju FBiH na dvije sedmice (ili duže), ključno je ne ponoviti greške iz prošle godine, koje su nas koštali velikog broja otkaza.

“Pomoć privredi treba biti hitna i dovoljno finansijski snažna. Neto plata od 600 KM treba biti osnova za pomoć preduzećima, koja će biti direktno pogođena zatvaranjem. Vidjeli smo da pomoć od 244 KM za doprinose nije bila dovoljna.

PROČITAJTE  Orban odgodio posjetu BiH zbog pogoršane epidemiološke situacije

Obrtnicima treba privremeno, za cijelu ovu godinu, promijeniti način obračuna i vezati ga za minimalnu neto satnicu u FBiH, a ne kako je sada, prosječnu bruto platu iz prošle godine. Nedopustiva greška je bila povećati im doprinose u ovoj godini, to se hitno treba ispraviti.

Veliki broj preduzeća je već istrošio svoje rezerve prošle godine da pomogne sam sebi tokom krize. Teško je očekivati da će opet sada oni biti u prilici da pomognu sami sebi.

Ukoliko nema dovoljno novca, zadužite se, kao što je trebalo prošle godine, i pomozite privredi, jer je skuplje kasnije podizati ponovno sve ispočetka.

Ova kriza se ne može riješiti bez kresanja izdataka preglomaznog javnog sektora. Jednostavno je bilo na granici održivosti i prije krize. Ako već trebate smanjivati plate, ne dirajte one do 1.000 KM, već one koje su značajno više. Time neće doći do pada potrošnje. Javni sektor treba znati da bez privrede nema ni njima plata.

PROČITAJTE  Vlastima u HNK presude Ustavnog suda mrtvo slovo na papiru: Bosanski jezik i srpska konstitutivnost još na čekanju

Nemamo više iste startne osnove kao prošle godine u ovo doba. Danas je 800 miliona KM manje naplaćenih poreza u BiH, 16.500 više otkaza u FBiH, istrošene rezerve preduzeća i značajan pad potrošnje i ekonomske aktivnosti”, naveo je Hadžić na Facebooku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare