Kriminal

Ekskluzivne fotografije otkrivaju kako je DRARNS zaštitio radioaktivni prostor. Trebala su im tri mjeseca da izađu na teren

Slučaj radijacijskog incidenta u Sarajevu postaje sve bizarniji.

Naime, Raport je otkrio šokante detalje radijacijskog incidenta u kojem došlo do curenja visokoradioaktivnog izotopa Cezija Cs-137 u hali bivše kompanije Enrgoinvest TAT na Stupu.

Dekontaminacija tek kreće. I trajat će

Slučaj je prijavljen prošle godine Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koja je nakon toga obavijestila Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS).

Obije ustanove za Raport su potvrdile da se slučaj desio, ali su o njemu godinu dana šutjele.

U odgovoru koji smo jučer dobili od DRARNS-a ističe se kako je kontaminirano područje od oko 4.000 metara kvadratnih, da je područije izvora radijacije zaštićeno te da će se krajem ovog mjeseca izvršiti radovi na dekontaminaciji. Cijeli proces trajat će do tri mjeseca!

Međutim, Raport donosi nove detalje, koji otkrivaju svu traljavost i nesposobnost nadležnih. Donosimo i eksluzivne fotografije iz hale u kojoj se incident dogodio.

Krenimo redom.

Fotografije prikazuju kako se zaštitio prostor

DRARNS u svom odgovoru ne navodi kada im je prijavljen incident.

No, kako je Raport već objavio incident je Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen u maju prošle godine. Tačnije, 13. maja. DRARNS je isti dan usmjeno, a dan kasnije i pismeno obaviješten o svemu, ali prvi zapisnik s lica mjesta, kojeg je Raport ekskluzivno objavio, odnosno inspekcijiski nadzor, izveršen je tek 9. augusta. Dakle, tri mjeseca nakon toga!?

U svom odgovoru DRARNS također navodi kako je ustanovljeno povišeno radioaktivno zračenje, ali ne i koliko. Fotografije koje objavljuje Raport, a koje su sačinjene na dan sačinjenja zapisnika, pokazuju da je radijacija izuzetno povećana. Na samom ulazu u halu ona je taj dan bila pet do šest puta veća. Kasnije se to širilo.

Vrijednost prirodnog zračenja iznosi 0,07 do 0,1 μSv/h. Fotografije prikazuje puno više.

Mjerenje radijacije na samom ulazu u halu. Višestruko viša i sad je vjerovatno još veća

Iz DRARNSA nas također ubjeđuju da su osigurali mjesto zračenja.

Fotografije pokazuju kako - običnom, žutom trakom.

Izvor radijacije zaštićen samo žutom trakom
Radioaktivni materijal označen trokutom
Hala idalje zrači radioaktivnom supstancom. Traka treba da zaštiti