Svijet

Eksplozija u Kijevu, ulice prekrivene krhotinama. Pogledajte snimke

Najmanje je osmero ljudi poginulo, a devet ranjeno u ruskom granatiranju, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, nakon što je Rusija pokrenula masivan zračni i kopneni napad na susjednu državu.

Rusija je granatirala vojni objekt u Kijevu, a na fotografijama se vidi da je zgrada teško oštećena. Nema informacija o stradalima u ovom napadu. Na ulici je nakon eksplozije ostao nepoznati predmet, moguće je da se radi o dijelu projektila.

Separatisti u Ukrajini rekli su da su zauzeli male gradove Staniciju Luhansku i Šastiju, dok su kijevske vlasti potvrdile da su proruske snage napredovale na teritoriju pod vladinim snagama.

Prema separatistima, snage su napredovale preko rijeke Severski Donec, koja je do sada činila crtu bojišnice između vladinih i proruskih snaga.

Ruska vojska napredovala je do gradova Milove i Horodiše na ukrajinskom teritoriju, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Skladišta streljiva u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmjelnjickiju i u jugoistočnoj regiji Dnjepru napadnuta su raketama, dodaje se.

Krhotine u Kijevu

U zapadnom ukrajinskom gradu Lucku uništen je televizijski toranj. Osim toga, navodno su napadnute kasarne ukrajinske vojske u zapadnoj regiji Vinici i blizu glavnog grada Kijeva. Razlozi napada u početku su bili nejasni.

Ruske vojne snage granatirale su istočnu Ukrajinu, ali situacija je "pod kontrolom", objavio je glavni štab ukrajinske vojske na Facebooku, dodajući da se ruski vojnici nisu iskrcali u lučkom gradu Odesi na Crnom moru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je "trenutne sankcije" Moskvi i pozvao na Twitteru za pomoć u odbrani i finansijsku podršku, nakon telefonskih razgovora sa zapadnim čelnicima.