Sport

Eldar Ćivić o najvećoj bh. koloniji: Bešić je dočekan kao Messi

Bh. fudbaleri igraju širom Evrope, naši su internacionalci “razbacani” od Islanda do Turske, a u jednom klubu formirana je i prava kolonija. Posebno su Bosanci dominantni u Ferencvarošu gdje na terenu ordiniraju Muhamed Bešić, Stjepan Lončar, Eldar Ćivić, Adnan Kovačević, Željko Gavrić, a ako se pritom još uzmu u obzir Marko Marin koji je rođen u BiH te “Mađar” Damir Redžić, onda je lako zaključiti da ovaj klub funkcioniše upravo na bh. pogon.

Danas se u svlačionici priča najviše bosanskim jezikom, što je zanimljivo i Eldaru Ćiviću koji nam se javio sretan i raspoložen nakon uspješne reprezentativne akcije.

– Neko će možda pomisliti da nas je sve doveo isti menadžer, ali ustvari svako ima različitog. Ni mi nismo očekivali da će nas u jednom trenutku biti toliko. Očito je da su se Bosanci pokazali u dobrom svjetlu ovdje. Mislio sam da će se najviše u svlačionici govoriti engleskim jezikom, no…, kroz smiješak kaže Ćivić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Posebnu euforiju među navijačima Ferencvaroša je izazvao dolazak Muhameda Bešića. Prije sedam godina je upravo iz Ferencvaroša otišao u Everton.

– Beša je ovdje stari znanac, brzo se uklopio, a navijači su ga dočekali kao da je Lionel Messi. Baš ga cijene. Jesmo li se čuli prije? Pa, sjećam se da mi je prije godinu i pol govorio da ga Ferencvaroš želi vratiti. On s ovim klubom nikada nije izgubio vezu, no problem je bio taj što je imao ugovor. Brzo će on biti onaj stari. Potreban mu je samo kontinuitet.

I Ćivića mnogo cijene. Igrač je koji je, ako je zdrav, ni po koju cijenu se ne izostavlja iz prve postave.

– Već drugu godinu sam u Ferencvarošu. Klub je organizovan, ima visoke ambicije iz godine u godinu, a i sam grad je lijep za život. Nemam se na što požaliti. Sada je, eto, tu i više nas Bosanaca s kojima često provodim vrijeme nakon utakmica, treninga…

Ugovor mu, prema Transfermarktu, važi do kraja sezone.

– Ko zna šta će vrijeme donijeti. Za sada sam tu, imam opciju da produžim ugovor na još godinu dana, pa vidjet ćemo…, dodaje Ćivić.

Bio je starter u posljednje dvije kvalifikacijske utakmice protiv Kazahstana i Ukrajine. Opravdao je u potpunosti povjerenje selektora.

– Svaki put kada dobijem šansu, trudim se da je i opravdam. Igrati za reprezentaciju je nešto posebno. Naravno da sam prezadovoljan poslije ovih utakmica, izgledali smo baš dobro na terenu, a možda smo mogli i pobijediti u Ukrajini. Bili smo bolji u drugom poluvremenu. Ali, to je sada već prošlost. Morat ćemo se dobro pripremiti za ono što nas čeka kako bismo otišli u baraž, poručio je Ćivić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare